Halík: Stovky Čechů pomáhají Putinovi. Cílem je rozvrat Západu

27.04.2021 9:18

Kněz Tomáš Halík ve svém nedělním kázání zdůraznil, že se Rusko dopustilo ve Vrběticích státního teroristického zločinu. Jedním dechem dodal, že jde jen o vrcholek ledovce. Velký problém spočívá podle něj v tom, že stovky českých občanů Rusku ještě pomáhají. Nečeká však, že se k onomu zločinu někdy Moskva přizná. Vždyť už Sovětský svaz vehementně popíral své zločiny a Ruská federace jakožto nástupnický stát SSSR v této tradici zdárně pokračuje.

Halík: Stovky Čechů pomáhají Putinovi. Cílem je rozvrat Západu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kněz Tomáš Halík při kázání v kostele Sv. Salvátora

„Moji milí, v evangeliu čtvrté neděle velikonoční čteme o pastýři, jehož vlastností musí být statečnost a odpovědnost,“ zahájil kázání kněz s tím, že statečný pastýř neutíká z louky při prvním náznaku nebezpečí.

Povinností katolické církve je podle pana profesora stát na pevné pozici jako odpovědný pastýř.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

„Jsou dějinné chvíle, kdy opravdovým poctivým pastýřům církve není dovoleno mlčet a oportunisticky čekat, jak se vyjádří vrchnost, kterou si nechtějí pohněvat. Taková chvíle, kdy jen zbabělci mlčí, případně ohýbají a zlehčují pravdu, nastala právě nyní,“ zdůraznil Halík, maje na mysli kauzu ve Vrběticích.

Zdůraznil, že teprve nyní vyšla najevo pravda o tom, co se v roce 2014 ve Vrběticích stalo.

„Teprve po několika letech bylo odhaleno skutečné pozadí zločinu zabití a veřejného ohrožení našich občanů. Zločinu spáchaného vražedným komandem ruského státu. Jeden z pachatelů, kteří se předtím pokusili o vraždy v Británii, byl za svou činnost vyznamenán přímo prezidentem Putinem. K nemalému množství obětí tohoto režimu - od Borise Němcova přes množství statečných novinářů - přibyli nyní i čeští občané, otcové rodin,“ poznamenal Halík.

Kněz nečeká, že se Ruská federace ke svému zločinu někdy přizná. Historická zkušenost nás učí, že i Sovětský svaz, jehož je Ruská federace nástupnickým státem, zapíral své zločiny. Např. zločin v Katyni z časů druhé světové války, kde Sovětský svaz zavraždil tisíce polských důstojníků, intelektuálů a později toto své zvěrstvo sváděl na bestiální nacistický režim.

„A jak před několika týdny ruská média opět zdůvodňovala dvacetiletou okupaci naší země, že u demokratizace Pražského jara šlo údajně o fašistický převrat,“ dal další příklad pan profesor.

„Neospravedlnitelný akt ruského státního terorismu na území malé moravské obce je jen vrcholem ledovce. Do hybridní války současného ruského režimu vůči demokratickému světu jsou bohužel zapojeny stovky našich občanů - spolupracovníků a pracovníků dezinformačních médií, kteří v roli trollů šíří lži ruské propagandy. Je opravdu smutné, když někteří představitelé církve dlouhodobě spolupracují s dezinformačními servery, rozšiřují fake news a tím přímo či nepřímo podporují politiky hájící nikoli české, nýbrž ruské zájmy,“ upozorňoval Halík s tím, že cílem Ruské federace je rozvracet EU, rozvracet celý západ a vnášet do něj chaos.

Kněží mají podle Halíka jasně nazývat dobro dobrem a zlo zlem, jak to mají činit dobří pastýři, kteří mají podle Písma hájit sebe i druhé, když se objeví nebezpečné šelmy.

Halík však také varoval, aby se ostražitost proti režimu Vladimira Putina neproměnila v nenávist vůči Rusku, neboť i v Rusku žijí lidé, kteří Putinovu režimu statečně čelí. Za ty je podle Halíka třeba se modlit. „Modleme se za Rusko,“ vyzval věřící.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…