Halík a Duka ve při? Takto to prý je ve skutečnosti

29.07.2015 13:17

Server Lidovky.cz dnes uvedl na pravou míru čtvrteční článek deníku Právo, podle kterého vznikl konflikt mezi kardinálem Dominikem Dukou a knězem Tomášem Halíkem. Podle Lidovek mezi našimi nejznámějšími církevními představiteli ale panuje „duchovní diplomacie“.

Halík a Duka ve při? Takto to prý je ve skutečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Spor, o kterém Právo psalo, rozhodně není „konflikt uvnitř katolické církve“. Duka se však nechal slyšet, že mu vadí „první oficiální účast pražské katolické farnosti na festivalu homosexuálů“, která bude probíhat formou diskuze „o šikaně v církvi a mimo ni“. Ta bude probíhat právě na půdě Halíkovy farnosti.

Diskuze se zúčastní Jaroslav Lorman, pedagog se specializací na teologickou etiku a Jeannine Gramicková, americká řeholnice. Dukovi vadí, že se problematika diskriminace a šikany spojuje právě s Prague Pride, poněvadž „převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi“. Zároveň si nemyslí, že by u nás byli homosexuálové diskriminováni.

Halík však tvrdí, že se průvodu neúčastní, jen poskytli prostor pro diskuzi, „která ostatně v obecné rovině představuje jeden ze základních pilířů filozofie farnosti“. Halík se následně ohradil proti nařčení ze spojení s Prague Pride. „Akademická farnost nemá nic společného s takzvaným pochodem hrdosti, k němuž jsem se osobně už před čtyřmi lety kriticky vyjádřil v podobném duchu jako nyní kardinál Duka,“ sdělil Halík Lidovkám. Překonávat předsudky proti homosexuálům by se podle něj mělo jinak než skrze „pouliční akce“.

Celý text zde

Ač se tito dva duchovní názorově liší, funguje mezi nimi „duchovní diplomacie“. Halík je sice velmi progresivní a liberálnější než konzervativní arcibiskup Duka, znají se však přes 40 let a jednu dobu si byli i vcelku blízcí.

Halík vede nejprogresivnější českou farnost, „která každý druhý rok přivede ke křtu kolem 80 lidí“, které si Duka nechce znepřátelit, naopak Halík je s Dukou zadobře, aby mu nechal „volný prostor“ jeho působení.

Největší spory mezi nimi existovaly za prezidenta Václava Klause, kdy „kněz Dukovi občas vyčítal, že s exprezidentem je až příliš nablízko“. Nyní je to naopak, kdy Duka počastoval Halíka, spor se však nevyostří, „neboť Duka i Halík se politicky uvnitř církve potřebují“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…