Hamáček: Babiši, vyber si mě, neútoč na Maláčovou. Zlá slova o Vojtěchovi. Sliby, chyby...

03.06.2020 16:01

Ministr vnitra Jan Hamáček poskytl velký rozhovor deníku Blesk. V něm promluvil o všem, co se odehrávalo ve vládě v časech pandemie a zmínil zejména roli Romana Prymuly, náměstka ministra zdravotnictví, který se stal jedním z mozků přijímaných opatření.

Hamáček: Babiši, vyber si mě, neútoč na Maláčovou. Zlá slova o Vojtěchovi. Sliby, chyby...
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

„Pan profesor Prymula je voják a má prostě takový styl,“ vyprávěl ministr vnitra. Jemu osobně prý tento styl vyhovoval. Jen prý Prymulovi občas vytýkal, že občas mluvil a nepřemýšlel, co jeho slova s lidmi udělají.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Prymula vzbudil rozruch například svými slovy, že bude třeba společnost promořit. To u mnohých vyvolalo strach, že při tom promořování mohou zemřít.

Na rozdíl od něj ale nešetřil kritikou ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. V jeho případě by podle Hamáčka byla namístě výměna. „Já si myslím, že za celou řadu věcí, které se staly, by výměna byla namístě,“ říká Blesku. Má prý zpětnou vazbu od zdravotníků, kteří byli nasazeni v první linii, ale stále nedostali odměny.

„To asi nevypovídá o tom, že je tam všechno v pořádku,“ dodává Hamáček. Ten se v průběhu posledních tří měsíců s Vojtěchem střetl několikrát, sledované byly i jejich přestřelky na sociálních sítích.

Hamáček si myslí, že nejčistším řešením by bylo vyhodit Vojtěcha a ministrem udělat Prymulu, pro kterého se nyní zřizuje „trafika“ na Úřadu vlády. „Pan ministr Vojtěch je zároveň poslancem, tak by byl třeba problém uvnitř jejich klubu,“ spekuluje.

Hamáček v rozhovoru vzpomínal třeba i na slavnou debatu s ministryní financí Alenou Schillerovou, kterou v minulém týdnu nedopatřením zachytily sněmovní mikrofony. Šéfce rozpočtu ujely nervy a Hamáčkovi řekla „příště se na vás vysereme“.

„Někomu občas rupnou nervy a ruply i jí,“ krčí rameny šéf ČSSD. Přiznává, že ve vypjatých časech pandemie pracovaly emoce na jednáních intenzivněji i jindy. Tento vulgarismus od ministryně prý ale ani nezaznamenal, dozvěděl se o něm až zpětně z médií.

„Koho to těší nejméně, je, myslím si, Alena Schillerová. Ona si pěstuje pověst distinguované dámy a bohužel se ukázalo, že i ona občas vypustí z pusy taková slova. Potrestala se tím sama,“ dodal k tomu ministr vnitra. Ujistil ale, že toto rozhodně není běžný styl komunikace v Babišově vládě.

Premiéra ale také vyzval, aby přestal útočit na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. „Já bych uvítal, aby si vybral mě a nevyřizoval si to se ženou. To je asi styl jeho politické práce,“ rýpl si do premiéra. Maláčová podle něj zvládá svou práci skvěle a její systém Antivirus zachránil několik stovek tisíc pracovních míst.

Hamáček bulváru vyprávěl také o tom, jak se proslavil „červený svetr“, který se stal v průběhu karantény jeho značkou, kterou napodobovali i další.

„To vzniklo náhodou. Tisková konference, kde jsem se objevil v červeném svetru, byla v neděli a mně už se nechtělo jít do obleku a pak to vzbudilo takovou vlnu, tak jsem to do jisté míry vzal jako symbol,“ vysvětloval. Dodal, že když člověk řeší krizovou situaci, nechodí ve fraku. Nosil prý to, co bylo pohodlné a v čem se cítil dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…