Hamáček: Otevírat se nebude

15.02.2021 10:02

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro deník Právo oznámil, že vláda v následujících dvou týdnech nepustí lidi do dnes zavřených obchodů. Konstatoval také, že vláda neporušila ústavu tím, že prodloužila nouzový stav o další dva týdny proti vůli Sněmovny.

Hamáček: Otevírat se nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Pandemie koronaviru svírá Česko již takřka rok. Jan Hamáček přesto v rozhovoru pro deník Právo prozradil, že pandemickou legislativu, která by vládě dovolila obejít se bez nouzového stavu a řešit epidemii, prosadí až v následujících týdnech.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí

V tuto chvíli podle Hamáčka nemohou počítat s otevřením obchodů.

„Odborná veřejnost jak z ministerstva, tak z krajů jednomyslně nedoporučila teď obchody otevírat. Je to otázka, zda to vývoj epidemie dovolí, nebo ne, ale odborný názor byl jednoznačně proti otevření obchodů a služeb.“

Naproti tomu se počítá s otevřením alespoň některých tříd od 1. března. To by podle Hamáčka bez nouzového stavu nešlo, protože v nouzovém stavu lze nakoupit antigenní testy bez výběrového řízení, a tím i rychleji.

Hamáček je přesvědčen, že vláda okamžitým vyhlášením nového nouzového stavu, který přímo navazuje na končící nouzový stav, neporušila ústavu, ani neobešla Poslaneckou sněmovnu.

„Konkrétně v případě nouzového stavu není jeho vyhlášením ze strany vlády nijak dotčeno právo Sněmovny ten nouzový stav zrušit. A samozřejmě dalším mechanismem Sněmovny  je vyjádření nedůvěry vládě. Tudíž nelze říct, že jsme postupovali protiústavně,“ zdůraznil Hamáček.

A co se stane po dvou týdnech, až současný nouzový stav skončí? Podle Hamáčka může dojít k tomu, že bude prodloužen, bude zrušen bez náhrady nebo bude zrušen, ale už bude možné postupovat podle již zmíněné nové pandemické legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…