Hamáček: Vláda je připravena řešit situaci volyňských Čechů

19.03.2014 12:56

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je připraven pověřit ministry vnitra a zahraničí, aby řešili situaci volyňských Čechů na Ukrajině, ohrožované eskalací konfliktu s Ruskem. Po dnešním setkání s předsedkyní Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Emou Snidevyčovou to novinářům řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček: Vláda je připravena řešit situaci volyňských Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Situace české menšiny je podle něj složitá a vyžaduje rychlé řešení. Potvrdila to i Snidevyčová, která se obrátila na české představitele s prosbou o pomoc s přesídlením zhruba 40 rodin volyňských Čechů zpět do původní vlasti.

Podle Hamáčka je situace volyňských Čechů velmi složitá

„Pan premiér je připraven pověřit pana ministra vnitra, popřípadě pana ministra zahraničích věcí, aby se tou věcí zabývali a připravili návrh nějakého konkrétního řešení, jak by Česká republika měla našim krajanům na Ukrajině pomoci," uvedl Hamáček. Dodal, že Sobotkovi tento postup po schůzce se Snidevyčovou sám doporučí.

Podle Hamáčka je situace volyňských Čechů velmi složitá a české úřady by se jí měly určitě věnovat. „Já bych stál o to, aby návrh řešení přišel co nejdříve, a věřím, že stejný názor bude mít i pan premiér," poznamenal šéf sněmovny. "Já panu premiérovi řeknu, že podle mého názoru situace nesnese dlouhého odkladu a měla by být řešena v řádu dní," zdůraznil.

Hamáček je přesvědčen o tom, že je v silách Česka nabídnout českým krajanům repatriaci. „Pokud Česká republika vyčlenila 50 milionů korun na podporu projektů nevládních organizací na Ukrajině, tak by bylo vhodné najít podobnou částku v rozpočtu a pomoci našim krajanům," připomněl Hamáček částku, kterou na pomoc Ukrajině nedávno schválila vláda.

Když se něco stane, není se na koho obrátit

Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do původní vlasti. „Situace na Ukrajině je taková, že my se bojíme o svůj život, o své rodiny a své syny. Situace se každý den horší a tlačí nás, abychom prosili české lidi, aby nás vzali zase domů," uvedla Snidevyčová.

Podle ní se na Ukrajině zvýšila kriminalita potom, co příslušníci policie odešli chránit hranice. „Když se něco stane, není se na koho obrátit. Objevují se banditi, kteří říkají 'my jsme domobrana', policie nefunguje," vylíčila Snidevyčová situaci v zemi. „Každý den se situace zhoršuje, nelze očekávat nic dobrého," dodala.

Volyň je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po druhé světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do ČR se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc volyňských Čechů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…