Hamáček dnes ráno oficiálně uvedl do funkce ředitele civilní rozvědky Marka Šimandla

14.09.2018 9:31

Řízení civilní rozvědky se dnes oficiálně ujal Marek Šimandl. V čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nahradil Jiřího Šaška, kterého postavil na jaře mimo službu tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním hospodaření této tajné služby.

Hamáček dnes ráno oficiálně uvedl do funkce ředitele civilní rozvědky Marka Šimandla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Nový ředitel civilní rozvědky dosud působil jako náměstek Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. „Marek Šimandl je zkušený bezpečnostní expert, který dokáže zajistit, aby zpravodajská služba ÚZSI fungovala stabilně a maximálně hájila bezpečnostní zájmy České republiky. Přeji mu, ať se mu ve funkci daří," napsal dnes Hamáček na Twitteru. Jeho návrh na jmenování nového ředitele ÚZSI ve středu schválila vláda, Hamáček poté podepsal jmenovací dekret.

Úřad pro zahraniční styky a informace je zpravodajská služba, která zabezpečuje informace ze zahraničí důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničněpolitických a ekonomických zájmů země. Ředitele ÚZSI se souhlasem vlády jmenuje a odvolává ministr vnitra.

Od vzniku samostatné ČR působilo v čele civilní rozvědky sedm ředitelů, mezi nimi například pozdější ministr vnitra a současný senátor František Bublan (2001-2004). Nebo Karel Randák (2004-2006), který se po odchodu z čela služby angažuje v Nadačním fondu pro boj proti korupci. Nejdéle, od června 2007 do června 2014, působil v čele ÚZSI Ivo Schwarz, kterého vystřídal Jiří Šašek. Toho letos v květnu vláda zprostila funkce, důvodem byla snaha vyšetřit hospodaření tajné služby.

Česká republika má tři tajné služby. Vedle ÚZSI to jsou civilní kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS) - a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…