Hamáček hájí strpění cizince. Pachatele bude možné vyhostit hned, jak se v jeho zemi situace uklidní

02.11.2019 6:44

V České republice se již pár týdnů vede debata o zavedení institutu strpění neúspěšného žadatele o azyl na našem území. Členové Trikolóry Václava Klause nebo poslanci SPD bijí na poplach a tvrdí, že kvůli tomuto institutu nebudeme moct z Česka vyhostit neúspěšného žadatele o azyl, ani když spáchá zločin. Ministr vnitra Jan Hamáček však tvrdí, že realita je poněkud jiná.

Hamáček hájí strpění cizince. Pachatele bude možné vyhostit hned, jak se v jeho zemi situace uklidní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Ministerstvo vnitra navrhlo novelu azylového zákona, ve které se řeší institut strpění neúspěšného žadatele o azyl na českém území. Institut strpění vychází z toho, že ani neúspěšného žadatele o azyl nebude možné vykázat z našeho území, než dokud ve vlasti neúspěšného žadatele bude natolik bezpečno, aby se tam mohl vrátit.

Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou nebo členové Trikolóry Václava Klause mladšího tvrdí, že tím vláda zmírňuje dosud platné zákony a v podstatě zve migranty do Česka.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ministr vnitra Jan Hamáček tvrdí, že realita bude zcela jiná. Novela azylového zákona podle něj naopak podmínky pro udělení azylu zpřísňuje.

„Novela znamená zásadní zrychlení návratu migrantů do jejich zemí poté, kdy se tam situace uklidní. Strpěné osoby bude možné navracet hned, nemusí se řešit odnětí statusu azylanta, které by se mohlo protáhnout na roky,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jeho slova přinesla sobotní MF Dnes.

Je třeba dodat, že institut strpění je součástí české legislativy již řadu let a je uplatňován např. u osob s podstatnými zdravotními problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…