Hamáček měl projev na ruské ambasádě: Odmítněme hloupé snahy o přepisování dějin

11.05.2015 17:13

Proti přepisování dějin se dnes na ruském velvyslanectví při recepci ke Dni vítězství vyslovili předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ruský velvyslanec v ČR Sergej Kiseljov. Tradičního setkání k ruskému státnímu svátku se jako každý rok zúčastnily stovky hostů z řad politiků a diplomatů. Ani letos nechyběl bývalý prezident Václav Klaus, přišel i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) či kardinál Dominik Duka. Podobně jako loni naopak nedorazil prezident Miloš Zeman, který ve stejný čas na Hradě přijímal vietnamského prezidenta.

Hamáček měl projev na ruské ambasádě: Odmítněme hloupé snahy o přepisování dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Hamáček

Hamáček v projevu upozornil, že letošní oslavy konce druhé světové války se odehrávají v atmosféře napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli konfliktu na Ukrajině. Kvůli němu nejsou podle něj nejlepší ani současné česko-ruské politické vztahy. Uznání a vděčnost sovětským vojákům za osvobození Československa ale podle šéfa Sněmovny přesahují čas. "Je třeba odmítnout všechny hloupé snahy o přepisování dějin a bourání pomníků," zdůraznil Hamáček. 
   
Vyjádřil přitom naději, že naplňování dohod o příměří mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty na východě země uzavřených v Minsku povede ke stabilizaci a demokratizaci poměrů na Ukrajině. "Odpovědnost za implementaci minských dohod mají všichni čtyři jejich signatáři - Ukrajina, Rusko, Německo i Francie. Nepochybuji o tom, že jsou si této své odpovědnosti plně vědomi," poznamenal předseda dolní parlamentní komory. 
   
Také Kiseljov v proslovu, který se většinou týkal 70. výročí konce války, udělal aktuální narážku na dění na Ukrajině. Když připomínal, že v době druhé světové války se státy "s různými ideologiemi a politickými systémy" dokázaly povznést nad rozpory a spojit se s cílem rozdrtit společného nepřítele, poznamenal: "Pamatovat si to je obzvlášť důležité dnes, kdy se v některých zemích historie na státní úrovni bez okolků obrací naruby, přizpůsobuje se dle potřeby úzkým politickým cílům, kati jsou vyhlašováni za hrdiny a osvoboditelé za okupanty. Čím to může skončit, bohužel, víme nejen z historie." 
   
Druhá světová válka podle ruského velvyslanec také přinesla "strašlivé ponaučení", jak křehký může být mír. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…