Hamáček nechtěl, aby Petříček byl hrdinou Vrbětic. Nová teorie

20.04.2021 7:28

Česká republika vyhostila 18 ruských diplomatů - agentů poté, co vyšlo najevo, že dva ruští vojenští zpravodajci stáli za výbuchem skladů zbraní ve Vrběticích z roku 2014. „Zní to jako pohádka ze vzorné demokratické a prozápadně orientované země,“ napsal k tomu Deník N. Jenže skutečný příběh je prý o dost komplikovanější. Nahlédněte.

Hamáček nechtěl, aby Petříček byl hrdinou Vrbětic. Nová teorie
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček oznamují zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

Rozplést kauzu Vrbětice bude pravděpodobně ještě nějakou dobu trvat a může se stát, že kompletně rozpletena nebude nikdy.

První zádrhel tkví podle serveru v bleskovém vyhazovu dnes již exministra Tomáše Petříčka z resortu zahraničí.

„Protože Tomáš Petříček platil za nejvíce prozápadního ministra ve vládě. Jeho odvolání vypadá spíše jako ústupek proruskému prezidentovi Miloši Zemanovi, který jej dlouho požadoval. Kroky proti Rusku by Petříček těžko hatil či bojkotoval,“ poznamenal k tomu server.

Hamáček ještě v pondělí v noci na tiskové konferenci vysvětloval, že vyhazov Petříčka z vlády neměl s kauzou Vrbětice nic společného.

„Já jsem odvolal pana ministra zahraničí ne proto, že jsem věděl, že jsou Vrbětice, ale protože mezitím proběhl sjezd ČSSD, Tomáš Petříček představoval jinou alternativu a ta alternativa nezvítězila,“ prohlásil Hamáček před kamerami ČT.

Deník N však nabídl ještě jiné možné vysvětlení.

„Anebo Hamáček zkrátka jen nechtěl, aby hrdinou zásadního mezinárodněpolitického dění těsně před volbami byl jeho rival ze střetu o křeslo stranického předsedy. Lze si představit, že se v roli rozhodného obránce české bezpečnosti obletovaného všemi západními médii chtěl předvést sám,“ uvedl server.

Druhý zádrhel spočívá podle serveru v Hamáčkově plánované cestě do Moskvy. Ministr vnitra tam měl jednat o nákupu ruské vakcíny Sputnik V proti covidu a to je krok, který jednoznačně Rusku nahrává v jeho vakcinační diplomacii.

Hamáček tvrdí, že plánování cesty bylo jen zastíracím manévrem k přípravě na vyhoštění ruských diplomatů - agentů z Česka. Problém je však v tom, že předseda vlády Andrej Babiš tuto verzi opakovaně odmítl potvrdit, i když na to byl přímo tázán.

„A konečně by domlouvání fingované návštěvy byla těžká urážka druhé strany. Vypovězení agentů vzájemné vztahy nezlepší, ale je to standardní diplomatický krok. Vyblokovat ministrovi ruské vlády v diáři termín a pak mu oznámit, že to byla habaďúra, ne. Česko musí s Ruskem přes veškerou nevraživost dále komunikovat, důležité zájmy má mimo jiné v tamním průmyslu, jehož je Manturov ministrem. Diplomaté v Černínském paláci by zřejmě Hamáčkovi vysvětlili, proč není dobrý nápad si z něj dělat dobrý den,“ pokračoval server.

Nakonec nabídl komplexní vysvětlení. Hamáček prý možná chtěl odletět do Ruska, připsat si u voličů kladné body za vyjednávání o nákupu Sputniku a zveřejnění informací z kauzy Vrbětice nechat na později. Ale Tomáš Petříček, či lidé kolem něj mohli pohrozit, že pokud nebudou informace o Vrběticích zveřejněny co nejdříve, tak si je čtenáři za pár dní přečtou v novinách. A to by před volbami nepomohlo ani Babišovi, ani Hamáčkovi, proto oba pánové spěchali na sobotní tiskovou konferenci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…