Hamáček se dnes sejde s šéfy rozvědky. Zde je důvod

07.08.2018 13:32

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se dnes odpoledne sejde s vedením Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v souvislosti se zprávou o kontrole hospodaření úřadu, kterou dostal minulý týden, píše ČTK.

Hamáček se dnes sejde s šéfy rozvědky. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Novinářům to řekl dnes po návštěvě České pošty. Hamáček v pátek avizoval, že po jednání by měl rozhodnout o dalším postupu. Dnes novinářům řekl, že schůzku během dneška nijak komentovat nebude. Se zprávou se musí seznámit také premiér Andrej Babiš (ANO), řekl Hamáček. Kvůli kontrole v rozvědce je od poloviny května mimo službu její dosavadní ředitel Jiří Šašek.

Hamáček řekl, že schůzka se uskuteční dnes. „Neočekávejte žádné komentáře, je to pracovní schůzka, kde je třeba si vyjasnit některé aspekty té kontrolní zprávy. Až poté, co bude všechno jasné a seznámí se s tím premiér, tak oznámíme nebo přijmeme další opatření,“ řekl na dotaz ČTK Hamáček. Jinak zprávu kvůli jejímu utajení komentovat nechtěl.

Hamáčkův předchůdce a nynější ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dříve uvedl, že „z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti“.

Někteří příslušníci rozvědky jsou v podezření, že se dopustili „jednání, která mají znaky trestných činů“. Vznikla údajně škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Civilní rozvědka podle informací deníku Právo koupila osm až devět zařízení zvaných Agáta a zaplatila za ně zhruba 90 milionů korun. Přesný osud této techniky není podle listu k dohledání; objevily se například nepotvrzené informace, že dvě třetiny z pořízených Agát skončily jako dar Egyptu. V polovině května byl dočasně zproštěn služby ředitel rozvědky Šašek, který je údajně podepsán pod řadou kontroverzních a podezřelých smluv či nákupů.

ÚZSI podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu její činnosti Pavla Blažka (ODS) také prověřuje, zda její agenti stáli za útoky na Babiše přes twitterový účet Julius Šuman. Účet od loňska zveřejnil několik dokumentů či nahrávek souvisejících s Babišovými kauzami. Na jedné z nahrávek například Babiš údajně domlouval s redaktorem deníku Mladá fronta Dnes zveřejnění článků, které by poškodily ČSSD a ODS. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení.

ÚZSI je civilní rozvědka, zabývá se informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Úkolem služby je chránit ČR proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně. Ředitele ÚZSI jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…