Hamáček se omluvil gayům: Můžete se brát. Zákaz byl omyl

18.11.2020 13:07

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se rozhodl promluvit k občanům. Nastal podle něj čas vyhlížet časy budoucí s opatrným optimismem. Jenže jen s opatrným. „Vyhráno nemáme,“ zdůraznil. Poté apeloval na lidi, aby pokud možno nestáli ve frontách před obchody, rozložili si nákupy na celý den a nechodili nakupovat jen ráno. Rýpl si do exprezidenta Václava Klause a pronesl pár slov na konto migrační krize. Zdůraznil, že žádnou velkou migrační vlnu nezažíváme.

Hamáček se omluvil gayům: Můžete se brát. Zákaz byl omyl
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Aktuální situace se dá prezentovat jako opatrný optimismus. Ta epidemie běží podle modelů, které byly prezentovány ministerstvem zdravotnictví. Dochází k pomalému slábnutí epidemie. Ta křivka se otočila a dále klesá,“ prohlásil Hamáček hned v úvodu tiskové konference, kterou přenášela mimo jiné i televize Nova.

Přesto Hamáček nabádal k obezřetnosti, protože Česko má stále mnoho pozitivních testů na covid a to i mezi seniory. „Pozitivní testy denně v tisících nevybízí k nějakému rychlému rozvolňování,“ upozornil Hamáček. Zdravotnictví podle něj nekolabuje, ale to jen díky obrovskému nasazení zdravotníků. „Vyhráno stále ještě nemáme,“ řekl jasně.

Jako člen vlády přivítal fakt, že se nejmenším žákům základních škol znovu otevřely první a druhé třídy. V této souvislosti prozradil, že se stále diskutuje o plošném testování učitelů. V praxi by to znamenalo provádět pravidelně na 17 tisíc testů a to podle Hamáčka není nic jednoduchého. Podle Hamáčka proto musí plošné testování učitelů na školách zvážit.

Pár slov věnoval i možnosti uzavřít registrované partnerství. Nedopatřením prý tuto možnost ministerstvo zdravotnictví nepovolovalo. Hamáček se za to omlouval. „Za to je potřeba se omluvit. Doufám, že to nikomu nezkomplikovalo život a brzy to bude napraveno,“ pravil Hamáček.

Poté hájil opatření vlády omezující počet lidí, kteří mohou být v jednu chvíli v obchodech podle pravidla jedné osoby na 15 metrech čtverečních.

„Já věřím, že si toto opatření sedne. Já bych apeloval na lidi, aby když plánují nákupy, tak aby nakupovali celý ten den a nasměrovali nákupy na brzké ranní hodiny. Já bych apeloval na lidi, aby fronty netvořili. Týká se to samozřejmě i našich seniorů, kteří si ty nákupy rozložit mohou,“ uvedl Hamáček.

Pokud jde o zákaz vycházení, policie prý nebude pokutovat lidi, kteří budou venku ve 21:01, ale lidé, kteří by se domů z obchodů vraceli hodinu, měli by podle Hamáčka vyrazit na nákupy včas, aby zákaz respektovali. „Tady je drtivá většina obyvatel, která to dodržuje a já jim za to chci poděkovat,“ pravil Hamáček.

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani to, že si Václav Klaus na cestu na Národní třídu nenasadil roušku přes nos a ústa. Hamáček zdůraznil, že nevěří tomu, že by se druhý český prezident Václav Klaus kdy omluvil, protože roušku nenosí záměrně z ideologických důvodů.

„Pan prezident Klaus patří k lidem, kteří z toho dělají ideologickou otázku. Já samozřejmě respektuji to, že každý může mít nějaký názor a nikomu nic zlého nepřeju, ale obávám se, že v případě nějakých komplikací panu exprezidentovi Klausovi péči neposkytne Institut Václava Klause, ale bude to některé zdravotnické zařízení v ČR, kterému by pan prezident, nedej Bože, tímto přidělal práci,“ zaznělo z úst ministra vnitra. „Pokud vím, tak ten skutek pana Klause byl zadokumentován a předán příslušným správním orgánům,“ dodal člen vlády ještě.

Nakonec věnoval pozornost i migrační krizi a zdůraznil, že v EU už se toto téma neřeší jako „kvóty nebo nic“ nýbrž jako kvóty nebo něco jiného. „To je z mého pohledu posun,“ zdůraznil.

Prozradil také, že policie pořádá pravidelné akce a dělá vše pro to, aby nelegální migraci bránila. „Není to nějaká druhá nebo třetí vlna migrace, ale je to tak  že se ti lidé z Balkánu chtějí ještě před zimou dostat do Německa,“ uvedl Hamáček.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …