Hamáček udeřil z rádia: Trváme na Pochem

03.07.2018 17:33

Předseda ČSSD Jan Hamáček v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu popsal, jak si představuje koaliční vládu šéfa ANO Andreje Babiše a sociálních demokratů s komunisty v zádech. Došlo i na Miroslava Pocheho (ČSSD), který prý nadále zůstává kandidátem ČSSD na ministra zahraničí.

Hamáček udeřil z rádia: Trváme na Pochem
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Hned v úvodu pořadu Hamáček prohlásil, že europoslanec Miroslav Poche je nadále kandidátem sociální demokracie na ministra zahraničí. „Ano, stále platí usnesení předsednictva, které schválilo naše kandidáty do vlády. To usnesení bylo přijato ještě před referendem, takže členové ČSSD věděli, o čem hlasují,“ zdůraznil Hamáček.

Dočasný ústupek, že Hamáček řídí jak Ministerstvo vnitra, tak Ministerstvo zahraničí, vytvořil podle hosta prostor k řešení tohoto sporu. Strana prý o tomto ústupku věděla, věděli to prý i poslanci ČSSD. „Byl to způsob, jak umožnit jmenování vlády, protože kdyby nebyla vláda jmenována, tak by se ta politická krize přelila i přes prázdniny,“ zvedal varovně prst Hamáček.    

V tuto chvíli je prý situace taková, že koaliční smlouva zatím platí. Nejmenovat Pocheho se rozhodl prezident Miloš Zeman, který ale není jednou ze stran koaliční smlouvy.

ČSSD prý teď díky tomu není v lehké situaci, ale v její prospěch prý mluví to, že se chová státotvorně. Na rozdíl od jiných stran. „Ta dohoda, kterou jsme dojednali, je podle mě důstojnou dohodou,“ zdůraznil předseda strany, který prý udělal všechno pro to, aby ČSSD mohla realizovat svůj politický program ve prospěch občanů.

Odmítal se jakkoli vyjadřovat k ministrům za hnutí ANO včetně ministryně spravedlnosti Taťány Malé, která je podezřelá z plagiátorství, s tím, že za ministry nese odpovědnost hnutí ANO a především Babiš jako předseda strany. „Ať si občané udělají obrázek sami,“ podotkl host.   

ČSSD teď bude muset dělat všechno pro to, aby kabinet fungoval. Nerýsoval bych tady nějaké černé scénáře,“ zdůraznil. V tuto chvíli má prý důvěru v to, že Babiš dodrží koaliční smlouvu, pod kterou se podepsal.

Kromě této dohody bude existovat toleranční patent mezi hnutím ANO a komunisty. ČSSD prý chce znát obsah tohoto patentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…