Hamáček vykoumal, jak vybrat od lidí navíc 100 miliard. Teď to chce domluvit se senátory

23.11.2020 21:46

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček chce požádat Senát, aby přepracoval daňový balíček tak, aby jeho dopad na rozpočet byl o 100 miliard korun nižší, než jak schválili poslanci. Opakovaně navrhl sazby daně z příjmu 19 a 23 procent a nově výši slevy na dani na poplatníka 30 tisíc korun, píše iDNES.cz.

Hamáček vykoumal, jak vybrat od lidí navíc 100 miliard. Teď to chce domluvit se senátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

ANO, ODS a SPD ve Sněmovně podpořily návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy a nové daně z příjmu z hrubé mzdy ve výši 15 a 23 procent, přičemž vyšší sazba má být jen z příjmu nad 140 tisíc korun. Pirát Mikuláš Ferjenčík k tomu získal podporu pro zvýšení roční slevy na dani z 24 840 na slevu ve výši měsíční průměrné mzdy, což slevu na dani zvýší zhruba o deset tisíc korun.

„Sejdu se tento týden s předsedy klubů v Senátu a navrhnu kompromis: zrušení superhrubé mzdy, sazby 19 a 23 %, sleva na popl. 30 tisíc Kč. Živnostníkům se nezvýší daně, obce a kraje nepřijdou o své příjmy. Dopad cca 37 mld. Kč, o 100 mld. méně než návrh noční koalice ANO, ODS a SPD,“ oznámil na svém Twitteru vicepremiér Jan Hamáček.

 

 

Původně se Hamáček ve Sněmovně zasazoval o zvýšení slevy na dani o 200 korun měsíčně, tedy ročně na 27 240 korun. Dopad svého upraveného balíčku odhadl vicepremiér na 37 miliard korun.

S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem plánuje jednat premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. Jejich snahou naopak bude, aby Senát z balíčku odstranil zvýšení slevy na dani, které prosadili Piráti, a podpořil zrušení superhrubé mzdy a sazby daně 15 a 23 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…