Hamáček vystoupil s policejním generálem. A řekl jasné slovo k případům Babiše

20.11.2018 13:11

Po společné tiskové konferenci představitelů opozice se o slovo přihlásil také ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Rozhodl se prý uvést na pravou míru všechny možné dohady v kauzách premiéra Andreje Babiše, ať už jde o kauzu Čapí hnízdo, nebo údajný únos premiérova syna, Andreje Babiše mladšího, na ukrajinský poloostrov Krym.

Hamáček vystoupil s policejním generálem. A řekl jasné slovo k případům Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Hamáček podotkl, že Babiš napadá média za to, že údajně útočí na jeho rodinu. Celé situace pak využívá opozice, která „přikládá pod kotel“. Hamáčkův cíl je prý jiný. „Já vám chci říct, že mojí prioritou je, aby policisté nezávisle a bez obav z nějakých tlaků tu kauzu vyšetřovali  tzv. padni, komu padni,“ zdůraznil Hamáček před kamerami ČT.

Po něm si vzal slovo brigádní generál Martin Vondrášek, který požádal novináře, aby důsledně oddělovali dvě kauzy. Na jedné straně případ firmy Čapí hnízdo, kde jsou obviněnými osobami Andrej Babiš i jeho syn Andrej Babiš mladší, a kauzu možného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu, kde by syn premiéra mohl být v pozici poškozeného.

Pokud jde o případ zavlečení, policie už obdobné oznámení prověřovala na počátku tohoto roku, a to zákonným způsobem. Ale jediný, kdo dnes může říct, zda policie postupovala správně, je dozorující státní zástupce, který to teprve vyhodnotí. A dokud státní zástupce neřekne něco jiného, Vondrášek bude v souladu se zákonem předpokládat, že vše běží tak, jak má.

K ani jednomu z daných případů brigádní generál nechtěl říct nic konkrétního, protože jde o živé případy.

Když si znovu vzal slovo Hamáček, zdůraznil, že policie byla v kontaktu se švýcarskými orgány a věděla, kde pobývá Andrej Babiš mladší, a jednali tak, jak jim to dovoluje zákon. Podle zákona není možné, aby český policista napochodoval ke švýcarskému občanovi a zpovídal ho. Hamáček prý plně důvěřuje policii, že dělá vše, co může.

Ani brigádní generál, ani Hamáček neodpověděli na otázku, co svědčí o tom, že je premiérův syn skutečně psychicky nemocen, Definitivní verdikt musí učinit povolaný znalec. Na základě posudku státní zastupitelství rozhodne, zda je Andrej Babiš schopen další účasti v kauze Čapí hnízdo. Toto všechno ale opravdu nemůže udělat nikdo jiný než znalec a následně státní zástupce.  

Hamáček také prozradil, že neví nic o údajné přítelkyni Andreje Babiše mladšího. Ten, kdo by něco měl vědět, jsou české tajné služby, jejichž úkolem je chránit zájmy České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…