Hamáčku, cože? StB se vrací! Vyšel vážný článek. Týká se policie

06.11.2019 9:43

Poslanec Marek Benda se obává vzniku nové StB. Je to podle něj velmi zajímavý dárek hnutí ANO k třicátému výročí listopadu 1989. Znovuobnovení StB mělo být provedeno cestou posílení policejních pravomocí v novele trestního práva, provedené zcela stranou veřejného zájmu.

Hamáčku, cože? StB se vrací! Vyšel vážný článek. Týká se policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Hlavní nebezpečí poslanec Benda spatřuje v novele navržené ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Podle této novely, kterou v pondělí schválila vláda a teď půjde do Sněmovny, mohou být důkazy získané tajnými službami ve vymezených případech užity jako důkaz v trestním řízení.

„Pokládám tento nápad za nejzásadnější koncepční změnu v postavení tajných služeb od jejich znovuzaložení po sametové revoluci,“ varoval Marek Benda v textu, publikovaném v MF DNES. Jak dodává, po roce 1989 (což on jako poslanec pamatuje) bylo základním účelem reformy tajných služeb oddělení zpravodajské a vyšetřovací role. „Služby mají za úkol sbírat informace a poskytovat servis a poznatky státním orgánům, policie má vyšetřovat trestné činy,“ shrnul tento princip. Důvodem tohoto důsledného oddělení byla zkušenost s komunistickou StB, ve které se zpravodajství a vyšetřování prolínalo a zpravodajsky získané informace tak mohly být využívány k jiným účelům, než pro jaké byly pořízeny.

Současný Hamáčkův návrh toto důsledné rozdělení prolamuje. Navíc má fungovat na principu, že tajné služby budou povinny poskytnout vyšetřovatelům všechny materiály, pokud to nebude ohrožovat jejich důležitý zájem.

Podle Bendy to ohrozí i samotné tajné služby. Doposud jejich materiály fungovaly v režimu utajení, teď se jako důkazy v trestním řízení nevyhnutelně stanou veřejnými a veřejně sledovanými.

Na vysvětlenou dodává, že i doposud bylo samozřejmě možné při dodržení určitých procesních postupů využít poznatky tajných služeb pro účely vyšetřování (v jiných formách než jako důkazy). A jejich spolupráce s vyšetřovateli, kteří se touto speciální kriminalitou zabývali, byla na vysoké úrovni.

Nebezpečné je podle Bendy také propojení tajných služeb, úkolovaných vládou a prezidentem, s vyšetřovací zásadou, že „co se vyšetřovatel dozví, musí šetřit“. To zakládá možnost zneužití proti politickým odpůrcům vlády.

„Doposud byla hlavním úkolem demokratických služeb zejména obrana proti vnějším nepřátelům republiky (a už to některé ústavní činitele zjevně zlobí). Pokud výkonná moc zaměří služby primárně na ‚boj s vnitřním protivníkem‘, vracíme se zpátky,“ obává se Marek Benda.

Má strach, že právě o to v současné novele trestního práva jde. „Považuji to za reálný důkaz toho, že někteří agenti StB svoje přesvědčení nikdy neopustili. Budeme proti tomuto šílenému nápadu bojovat ze všech sil,“ ujistil Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…