Hamas už prý není teroristickou organizací. Má na to i papír od soudu

06.06.2015 20:32

Egyptský odvolací soud dnes zrušil verdikt soudu nižší instance zařazující palestinské radikální hnutí Hamas na seznam teroristických organizací. Nejmenovaný soudní zdroj agentuře AFP vysvětlil, že tribunál, který verdikt o Hamasu vyřkl, "nebyl kompetentní pro rozhodování o případech tohoto druhu".

Hamas už prý není teroristickou organizací. Má na to i papír od soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Mluvčí Hamasu v pásmu Gazy Samí abú Zuhrí dnešní rozhodnutí egyptského soudu uvítal a podle agentury AP řekl, že bude mít "pozitivní dopady na vztahy mezi Hamasem a Egyptem".

Hamas je ideologickou odnoží Muslimského bratrstva, které zemi vládlo od voleb po pádu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013 bylo ale zařazeno k teroristickým organizacím.

Egyptský soud označil Hamas za teroristickou organizaci letos 28. února. V lednu před tím zakázal ozbrojené křídlo palestinského Hamasu, Brigády Kásam, a označil ho za teroristickou organizaci, kvůli jeho účasti na ozbrojených útocích proti příslušníkům egyptských bezpečnostních sil. Už v roce 2014 stejný soud zakázal všechny aktivity Hamasu v Egyptě a nařídil uzavření všech jeho úřadoven v zemi. Není zatím jasné, jestli se dnešní verdikt egyptského soudu bude vztahovat na tato předcházející rozhodnutí, případně do jaké míry, poznamenala agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …