Hanák i Zavadil popřeli, že by mohli vést úřednickou vládu

24.06.2013 20:11

Šéf svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák popřel dohady, že by ho mohl prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem úřednické vlády. Hanák to v pondělí sdělil ČTK. Také předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, o němž se v souvislosti s vedením úřednické vlády spekulovalo, tuto možnost odmítl.

Hanák i Zavadil popřeli, že by mohli vést úřednickou vládu
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Zeman už potvrdil, že chce úřednický kabinet, nového předsedu vlády jmenuje v úterý v 15:00. Jako o adeptovi na post premiéra se nejčastěji mluví o Zemanově poradci a bývalém ministru financí Jiřím Rusnokovi, prezident to však nepotvrdil.

Chci pokračovat v misi prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, uvedl Hanák

Zeman uvedl, že v úřednickém kabinetu by měli být zástupci tripartity, tedy společného orgánu představitelů vlády, firem a odborů. A právě Hanák je jako prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR jedním z členů tripartity, a navíc je rovněž jedním ze Zemanových poradců. Sám Hanák ale v pondělí připomněl, že vždy říkal, že nevstoupí do politiky, a tuto zásadu dodrží i nyní.

"Chci pokračovat ve své misi prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR a napomáhat dořešení řady přetrvávajících problémů podnikatelského prostředí," uvedl Hanák.

Na funkci premiéra bych nikdy nepřistoupil

Kromě něj a Rusnoka média v souvislosti s postem předsedy úřednické vlády zmiňují dalšího z poradců prezidenta, předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila. Zavadil však v pořadu Interview na ČT 24 tuto možnost označil za "úsměvnou". "Já bych na to nikdy nepřistoupil," řekl a odmítl také možnost, že by úřednické vládě působil jako ministr.

Spekuluje se rovněž o bývalém šéfovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a exministrovi vnitra Martinu Pecinovi, který je nyní generálním ředitelem a místopředsedou představenstva společnosti Vítkovice Power Engineering.

Mezi parlamentními stranami ovšem úřednický kabinet velkou podporu nemá. ODS, TOP 09 a LIDEM se snaží obnovit dosavadní koaliční vládu, opozice požaduje rozpuštění Sněmovny a předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…