Hanáková jmenovala ředitelem Národní galerie Jiřího Fajta

04.07.2013 16:58

Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (STAN) dnes jmenovala generálním ředitelem Národní galerie (NG) historika umění Jiřího Fajta. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Fajt, který v současnosti působí na univerzitách v Lipsku a v Berlíně, se funkce ujme od září.

Hanáková jmenovala ředitelem Národní galerie Jiřího Fajta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

"Pan Fajt prokázal, že má předpoklady pro vedení tak významné instituce, ať už jde o odbornou kvalifikaci v oboru historie umění a vizuální kultury, mezinárodní renomé nebo o schopnost strategického a koncepčního uvažování," uvedla ministryně.

Fajt musí Národní galerii zásadně proměnit

NG neměla ředitele od poloviny dubna, kdy Hanáková odvolala Vladimíra Rösela. Podle ní neprokázal, že rozumí poslání galerie a je zárukou pro její rozvoj. Hanáková se rozhodla nevypisovat výběrové řízení, chtěla vybírat z kandidátů, kteří se účastnili předchozích konkurzů na šéfa NG. Rozhodovala se mezi Fajtem a bývalým ředitelem Moravské galerie v Brně Markem Pokorným.

 Hanáková dnes uvedla, že Fajt musí Národní galerii zásadně proměnit strukturálně, ekonomicky, dramaturgicky a i z hlediska její image na veřejnosti. "NG se musí aktivně a viditelně zapojit do dění na evropské muzejní scéně a znovu získat doma i v zahraničí pozici významné, inspirativní a důvěryhodné sbírkové instituce, která jí charakterem a významem uměleckých fondů plně náleží," sdělila v prohlášení ČTK.

Fajt vystudoval obor dějiny umění na pražské filozofické fakultě. Působil mimo jiné jako hlavní kurátor Sbírky českého kamenosochařství 11. až 19. století v Lapidáriu Národního muzea v Praze, jako kurátor Sbírky středověkého umění Národní galerie v Praze a v letech 1994 až 2000 jako ředitel Sbírky starého umění Národní galerie v Praze a zastupující generální ředitel. Později se stal zakládajícím ředitelem Centra pro středověké umění v Praze. Působí na německých univerzitách, podílel se na řadě expozic středověkého umění, je autorem stovky knih, výstavních katalogů a vědeckých článků v odborných sbornících a periodikách doma i v zahraničí.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…