Hanba, že se nestydí! Jak za komunistů. Občané včera viděli vyhrocený rozklad krajské vlády

26.11.2014 8:10

REPORTÁŽ Jedno z nejbouřlivějších jednání libereckého krajského zastupitelstva v jeho historii se konalo v úterý 24. listopadu. Bylo první po šokujícím obvinění hejtmana Martina Půty (Starostové) z přijetí statisícového úplatku. Protože ale politika u nás nemá příliš logiku, více se řešilo odvolání neposlušné náměstkyně Zuzany Kocumové - nejoblíbenější liberecké političky, která v nedávných komunálních volbách získala nejvíce preferenčních hlasů.

Hanba, že se nestydí! Jak za komunistů. Občané včera viděli vyhrocený rozklad krajské vlády
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Zastupitelský klub Starostů pro Liberecký kraj a radních LK, kteří manifestačně předstoupili před jednáním zastupitelstva na podporu hejtmana Martina Půty obviněného před týdnem policií z braní statisícového úplatku

Je pravda, že spory s ostatními členy rady kraje měla, ale nejen její otec, který vystoupil v v diskuzi, se domnívá, že je to i proto, že nevyjádřila dostatečnou loajalitu hejtmanovi v jeho současných problémech. Po odvolání Kocumové se prakticky rozpadla krajská koalice Starostů a Změny.

Hodně o věcech příštích napověděla tisková konference na krajském úřadě zhruba hodinu před zahájením zastupitelstva. Před novináře jako na nějakém divadelním představení manifestačně předstoupil zastupitelský klub Starostů pro Liberecký kraj doplněný i některými odpadlickými radními ze Změny. Lena Mlejnková přečetla prohlášení vyjadřující bezmeznou důvěru v Martina Půtu při jeho policejním obvinění z braní úplatku. Později totéž opakovala i na zastupitelstvu. „To mi přijde jako za komunistů. Hromadné vyjadřování podpory někomu. Přitom nikdo neví, co všechno policie ví a jak to vlastně bylo," okomentoval toto chování jeden z návštěvníků zastupitelstva. Sešlo se jich několik desítek, převážně příznivců Zuzany Kocumové. Po přečtení návrhu na odvolání Kocumové se na adresu předkladatele Petra Tulpy (Starostové) ozývalo z jejich řad: „Hanba, že se nestydí."

Mít vlastní názor se tady nenosí

Kvůli problémům hejtmana vyvolal v pondělí, den před zastupitelstvem, klub Změny pro Liberec  schůzku se Starosty. Teprve tady, a na jejich přímý dotaz, se dozvěděli, že Starostové hodlají navrhnout odvolání Kocumové, statutární náměstkyně pro zdravotnictví, sport a tělovýchovu. A důvody na papíře uviděla až těsně před odvoláním. Na tiskovce Starostové vyjmenovali několik důvodů, z nichž nejzásadnější je neshoda v řešení dopravní obslužnosti Libereckého kraje. Kocumová na tiskovou konferenci pozvána nebyla, neb jí bylo řečeno, že je svolána kvůli hejtmanovým problémům. Přesto se na ní v jejím průběhu objevila.  

„Je pravda, že vztahy nebyly ideální. Myslela jsem si ale, že mít vlastní názory v rámci koalice je normální. Že to může věci posouvat do lepšího stavu. Mít vlastní názor se tady nenosí. Mrzí mě to, v koalici jsem věřila," uvedla. „Přijde mi absurdní, abych byla odvolávána v situaci, kdy se výrazně zlepšilo hospodaření obou krajských nemocnic, projekt modernizace Krajské nemocnice Liberec začíná získávat jasné kontury a ke schválení jsou připraveny Zásady řízení zdravotnictví v Libereckém kraji," doplnila.

Kocumová nakonec byla odvolána, což překvapením není. S opozicí byla dlouhodobě na kordy. „Při výměně vedení liberecké nemocnice musel odstoupit bývalý primátor Jiří Kittner, což mi asi v ODS příliš přátel neudělalo. Stejně jako výměna vedení v českolipské nemocnici, kdy byli dosazeni bez výběrového řízení lidé napojení na ČSSD. A klub komunistů už několikrát předkládal návrhy na mé odvolání kvůli auditu na záchranné službě a nakonec odchodu jejich lídra Stanislava Mackovíka. Takže je jasné, že ani u nich podporu nezískám. Je tedy téměř jasné, jak to dopadne," uvědomovala si.

Což se také pochopitelně stalo a Kocumová byla odvolána. Nepomohla jí ani vystoupení Liberečanů, z nichž nejzajímavější příspěvek přednesl její otec Miroslav Kocum. „Slyšel jsem, že poslední kapkou k jejímu odvolání bylo její nepodepsání petice vyjadřující absolutní podporu hejtmanovi. Je to považováno jako zrada. Vzpomněl jsem si na dobu kolem Charty 77. Kdy byli svoláni umělci a byli nuceni podepsat Antichartu. Pokud by ji  nepodepsali, přišli by o zaměstnání. Tato praktika se odráží i na této poslední kapce, když Zuzka nepodepsala, že stojí stoprocentně za hejtmanem," řekl a sklidil bouřlivý potlesk. Náměstkyně hejtmana Hana Maierová (Starostové) však s tímto výkladem nesouhlasila. A i hejtman kroutil nesouhlasně hlavou.

„Za svou osobu musím říci, že nepodepsání petice nehrálo v odvolávání Zuzany Kocumové žádnou roli. Pro mě bylo zásadní jednání rady 12. srpna, kdy nám kolegyně vyslovila nedůvěru takovým způsobem, že to bylo zásadním přelomem v naší dosavadní spolupráci a přátelských vztazích," prozradila.

Jsem jediný, kdo ví, že jsem nevinen. Chápu ale, že kdo mě nezná, věří spíše policii

O vině a nevině hejtmana ví jediný člověk. A to je hejtman sám. Ostatně to i na zastupitelstvu zmínil. „Jsem jediný, kdo ví, že je nevinen. Chápu, že někdo, kdo mě nezná, věří spíše než politikovi policii," uvedl. Zastupitelé se však chovali v opačném duchu. Pokud by nebylo lídra Změny Jana Korytáře, nikdo by se snad ani na tuto kauzu nezeptal. Ten se tázal, proč se hejtman scházel na benzinové pumpě s dalším obviněným, Janem Petráněm z Metrostavu. K tomu Půta uvedl: „Scházel jsem se s lidmi, ke kterým jsem měl důvěru. Byla to moje chyba a politická neprozíravost, že jsem neodhadl, že mají i jinou tvář."

Martin Půta dál zůstává ve vedení kraje, nikdo ze zastupitelů jeho odvolání nepožadoval. Na dotaz redaktora ParlamentníchListů.cz, zda alespoň sám nedá hlasovat o tom, jestli má v tuto chvíli podporu zastupitelstva, sdělil, že nikoli. „Rezignovat nechci, bylo by to přiznání viny. A já jsem žádný úplatek nepřijal," dodal hejtman Libereckého kraje, který po obvinění rezignoval na funkci předsedy Starostů a nezávislých.. 

„Pokud by se choval hejtman transparentně, měl o tuto důvěru sám požádat. Ostatně by ji patrně dostal. Osobně pomalu důvěru v hejtmana ztrácím. A domnívám se, že Starostové si vůbec neuvědomují závažnost situace," zmínil ParlamentnímListům.cz v kuloárech Liberečan Jan, s největší pravděpodobností příznivec Změny, kterých sem přišlo nejvíce. „Bude zajímavé sledovat, jak dopadne kauza hejtmana Půty. Pokud pro něj nepříznivě, je to konec Starostů. On je jejich hlavní hvězdou, bez něj jsou poloviční," upozornil.

Odvoláním Kocumové se rozpadla krajská koalice. Je pravděpodobné, že je už dohodnuta nová. Ke Starostům se přidají odpadlíci ze Změny - hlavně ti, kteří mají teplá placená místečka náměstků a radních, a k nim se připojí ODS. Jednání s tímto klubem potvrdila předsedkyně klubu Starostů Lena Mlejnková. Odcházejícím lidem ze zastupitelstva zněla v hlavě možná slova zklamané Zuzany Kocumové. „Pokud chcete přijít o iluze, jděte do politiky."   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…