Hanebné, hnusné, odstupte, nadávala Miroslava Němcová. A dostalo se jí důrazné odpovědi

29.07.2014 13:23

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček nehodlá vyslyšet výzvy své předchůdkyně Miroslavy Němcové, aby odstoupil. Naopak připomněl, co ve funkci předsedající schůze předváděla v minulém volebním období právě ona. Reagoval tak na rozhovor, který Němcová poskytla ParlamentnímListům.cz.

Hanebné, hnusné, odstupte, nadávala Miroslava Němcová. A dostalo se jí důrazné odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček převzal po Miroslavě Němcové post předsedy sněmovny

Hamáčkova předchůdkyně Miroslava Němcová se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz neobyčejně rozčílila a o Hamáčkovi prohlásila, že dělá ve funkci předsedy sněmovny věci, které nemají obdoby. Jako příklad uvedla jeho chování v minulém týdnu, kdy podle ní chtěl zneužít svého postavení předsedy sněmovny k omezení opozice.

Stalo se to v pátek, kdy vládní koalice potřebovala napravit vlastní „hlasovací nehodu" při projednávání novely zákona o spotřebních daních. Opozice znechuceně konstatovala, že u toho asistovat nemusí a poslanci opustili jednací síň. Zpacifikovaná koalice schválila novelu v požadovaném znění a hned poté, ještě než se poslanci opozice stihli vrátit do sálu, chtěl předseda Hamáček nechat odhlasovat změnu v programu jednání, která by usnadnila schválení zákona o státní službě, na němž koalici velmi záleží.

Co se ve sněmovně stalo, si poslechněte ZDE.

Podle Němcové bylo chování předsedy sněmovny naprosto neuvěřitelné a na fungování sněmovny bude mít fatální dopad. „Já ho vážně vyzývám, aby okamžitě odstoupil," vzkázala Němcová.

Sama se prý díky vlastní zkušenosti dlouho držela zpátky a vedení sněmovny nekritizovala. „Ale vzhledem k tomu, že to je porušení všeho, co do této doby, ať už psané nebo nepsané, platilo, že se chovají opravdu hanebně, hnusně, šla jsem to říci předsedovi sněmovny Hamáčkovi, ale i lidoveckému místopředsedovi, jak se může podílet na takových hanebnostech," stěžovala si dále. Hamáček podle ní zaútočil na samotnou podstatu Poslanecké sněmovny. A to způsobem, jaký tu doposud v historii nikdy nebyl.

Otázka i s odpovědí Jana Hamáčka ZDE.

Sama se prý nyní stydí, že Hamáčka při volbě předsedy sněmovny podpořila, a to mu prý také v pátek hned po schůzi šla říci.

Sám Hamáček se k celé věci vyjádřil na svém profilu na ParlamentníchListech.cz. Na dotaz čtenáře reagoval ujištěním, že samozřejmě přemýšlí, zda někdy neudělal chybu, i když se vždy snažil držet zákonů a procedurálních předpisů sněmovny. Připomněl, že to, co při sporu o hlasování o zákonu o spotřebních daních požadovala opozice, bylo často v rozporu s tím, co již dříve ke sněmovní proceduře judikoval Ústavní soud. 

Pak se však dostal k samotné Němcové a v tomto případě si bral mnohem méně servítků. „Výzva paní Němcové je neuvěřitelná," napsal na profil. Zejména prý proto, co předváděla ve funkci předsedkyně Miroslava Němcová v minulém volebním období. O tom si podle něj mohou voliči udělat svůj obrázek i z nálezu Ústavního soudu, který se jejím řízením sněmovny zabýval.

Hamáček také například čtenářům vysvětloval, že s funkcí předsedy je spojeno mnohem více než jen řízení schůze. Účasní se prý například řady protokolárních záležitostí, často i v zahraničí. A mimo to se snaží fungovat i ve svém poslaneckém obvodě a věnovat se i tématům zahraniční a obranné politiky, kterými se v politice zabývá dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…