Hannig má dostatek podpisů poslanců pro kandidaturu na Hrad

26.10.2017 12:22

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig má k dispozici 20 poslaneckých podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Podpisy ve středu odevzdal na Ministerstvo vnitra. Hannig to dnes řekl ČTK. Podporu podle svých slov získal od končících i nových poslanců z několika politických stran.

Hannig má dostatek podpisů poslanců pro kandidaturu na Hrad
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu

Hannig svou kandidaturu oznámil v polovině července. ČTK dnes řekl, že se pokoušel získat podpisy občanů, potřebných 50.000 se mu jich ale nastřádat nepodařilo. Rozhodl se proto jít cestou politické podpory. Ve středu odpoledne na Ministerstvu vnitra odevzdal 20 poslaneckých podpisů, což je minimum, které zákon stanoví pro účast ve volbách. Další poslance plánuje ještě získat do 7. listopadu, kdy je poslední termín pro registraci. Poznamenal, že by rád měl k dispozici poslanecké podpisy ze všech politických stran. Jací zástupci politických stran ho podpořili, nechtěl sdělit.

Hannig využil výměny poslanců po volbách. Odcházejícím poslancům končí mandát dnes, nově zvoleným začal dnem zvolení, tedy v sobotou. Podle stanoviska Ministerstva vnitra mohli kandidáti na prezidenta použít podpisy obou skupin poslanců. Uchazeči o Hrad ale museli svou kandidaturu odevzdat na vnitru od pondělí do středy.

Hannig v červenci na tiskové konferenci řekl, že chce navazovat na politiku současného prezidenta Miloše Zemana, voličům ale chce nabídnout jinou formu chování. Hannigovu kandidaturu podpořila také krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Jednasedmdesátiletý Hannig se o vstup do politiky pokoušel několikrát. Založil Stranu zdravého rozumu, která dnes působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do Sněmovny či Senátu. Loni při kandidatuře do Senátu v Praze 11 získal 2,3 procenta hlasů, jeho strana v letošních sněmovních volbách získala 0,72 procenta hlasů. Před pěti lety Hannig na prezidenta nekandidoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…