Happening ve Střešovicích připomněl dramatické začátky Charty 77

06.01.2017 14:40

Několik desítek lidí se dnes v Praze zúčastnilo happeningu při příležitosti 40 let od chvíle, kdy bylo zveřejněno první prohlášení Charty 77. Setkání se uskutečnilo před vilou ve Střešovicích, kde tehdy žil přítel Václava Havla, překladatel Zdeněk Urbánek. Právě odtud se Charta 77 za dramatických okolností 6. ledna 1977 vydala do světa. Součástí akce byl křest publikace s Havlovým textem nazvaným Případ CH77 – I. Přepadení.

Happening ve Střešovicích připomněl dramatické začátky Charty 77
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening při příležitosti 40 let od chvíle, kdy bylo zveřejněno historicky první Prohlášení Charty 77. Součástí byl křest publikace Případ CH77 – I. Přepadení, části textu Václava Havla o Chartě 77

„Jedná se o autentický dokument prodchnutý duchem doby a talentem Václava Havla,“ uvedl ke strojopisné reportáži ředitel Knihovny Václava Havla a někdejší Havlův mluvčí Michael Žantovský.

Před vilou s pamětní deskou věnovanou překladateli Urbánkovi se mezi účastníky akce objevil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) či účastnice tehdejších událostí Markéta Hajná.

„Bylo to velké dobrodružství, netušili jsme, co se v následujících dnech bude dít. Charta 77 byla partou různých lidí a názorů, kteří se dokázali shodnout na něčem důležitém,“ podotkl jeden z prvních signatářů Charty 77 Martin Palouš, který v roce 1986 působil jako její mluvčí.

Havlův text o Chartě 77, neformální občanské iniciativě, která kritizovala nedodržování lidských a občanských práv v tehdejším Československu, byl považován za ztracený. Text před několika málo týdny objevil v Urbánkově pozůstalosti jeho vnuk David Dušek a poskytl jej Knihovně Václava Havla k vydání. Jelikož jde pouze o část, první kapitolu, rozhodla se ho knihovna zveřejnit formou faksimile jako neprodejný tisk v nákladu 500 číslovaných exemplářů.

Dušek v Urbánkově pozůstalosti našel před dvěma lety také Havlův deník zachycující několik měsíců jeho života následujících po zveřejnění Charty 77, které strávil ve vazbě a o nichž dlouho neměl nikdo ponětí. Editoři jeho díla útržkovité zápisky považují za nejniternější a nejintimnější písemnou výpověď dramatika a bývalého českého prezidenta. Faksimile deníků letos vydala také Knihovna Václava Havla.

V Praze dnes začala také výstava s názvem Nemohli jsme mlčet – Lidé Charty 77, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek. Lidé si mohou 16 panelů prohlédnout ode dneška do 27. ledna na náměstí Václava Havla, jak se nově jmenuje piazzetta Národního divadla. Připomínka výročí Charty 77 bude pokračovat v sobotu, kdy se v paláci Lucerna uskuteční konference signatářů prohlášení nazvaná Charta vlastníma očima.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…