Hartl: Procenta ve výzkumech za miliony nikomu nenabízíme

27.05.2010 17:32

Dá se jejich průzkumům věřit? Agentura pro výzkum veřejného mínění STEM je podezírána ze střetu zájmů, ale její ředitel Hartl pro týdeník Instinkt tvrdí, že se jeho firma ve volbách nesplete.

Hartl: Procenta ve výzkumech za miliony nikomu nenabízíme

Na adresu agentury STEM často zaznívá, že dostává nemalé zakázky od ČSSD, a proto je na této straně ekonomicky závislá a snaží se jí proto v průzkumech pomáhat. „My nemáme nejmenší problém, abychom pracovali zároveň pro ČSSD i ODS. V minulých volbách tomu tak bylo. To, že si nás letos najal Paroubek častěji než ODS, je záležitost obchodního rozhodnutí ODS," říká Jan Hartl, šéf agentury pro výzkum veřejného mínění STEM týdeníku Instinkt.

„Je to cinknuté," tvrdí o průzkumech lidovecký předseda Cyril Svoboda. „Procenta se dají koupit," dodává Ondřej Liška ze Strany zelených. „Nám nikdy nikdo takovouto hloupou nabídku nedal. Jakmile by vás totiž ten zadavatel přiměl, abyste své výzkumy cinkli - ani nevím, jak si to pan Svoboda představuje - tak samozřejmě devalvujete svou hodnotu do budoucnosti," poukazuje Hartl kromě morálních důvodů i na podnikatelské hledisko.

Trefili poslední parlamentní i krajské volby

„Železný také říkal, že mu nabízeli, že za půl milionu přidají jeho straně jedno procento preferencí. My ale nic takového nikomu nenabízíme," přesvědčuje Hartl a připomíná, jak úspěšná byla jeho agentura při posledních volbách. „Nikdo nám třeba nevěřil, že v minulých volbách budou mít obě velké strany přes třicet procent a ono to tak dopadlo. V krajských volbách jsme zase říkali, že ČSSD má jedenáct krajů jistých a ODS to tehdy označila jako typický příklad korupce," říká Hartl.

Ani teď mu nechybí důvěra ve výzkumy vlastní agentury. „Podle mě se mýlit nebudeme. ČSSD bude mít po přepočtu zhruba 30 procent, ODS 23, možná 24, komunisti 14, 15, okolo deseti bude mít TOP 09 a podobně Věci veřejné. Lidovci jsou na 4,5," drží se šéf agentury STEM vlastních zdrojů. Podle něj se KDU-ČSL do parlamentu dostane, pokud se jí podaří na poslední chvíli zmobilizovat své stoupence.

Prý jsme prožluklá organizace, co nemá být ve veřejnoprávních médiích

Vzhledem k tomu, že zveřejňované průzkumy ovlivňují mínění lidí, píše se o Janu Hartlovi jako jednom z nejmocnějších mužů u nás.„Četl jsem to. To ale vždycky pomine," říká sociolog. Volební manažer ODS Langer tvrdil, že jeho protějšek z ČSSD Tvrdík vymohl na Českém rozhlase, aby průzkumy pro debaty dělal STEM.

„Údajně tam nějaká taková aktivita byla. Na druhou stranu zase Langer píše čas od času dopisy, kde používá různé legrační argumenty včetně názoru pana Jana Herzmanna, že STEM je prožluklá organizace a neměla by vůbec být ve veřejnoprávních médiích," kontruje Hartl v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Související:

ODS v Karlovarském kraji výrazně propadla, VV znovu posilují 

Moravec z Kladna: Lidé na Facebooku si opět stěžují 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…