Hašek: Koaliční smlouva je kompromis, budu ale hlasovat pro vládu

14.12.2013 11:13

Koaliční smlouva mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL je podle bývalého prvního místopředsedy sociálních demokratů Michala Haška kompromis. Hašek, který patří k oponentům stranického šéfa Bohuslava Sobotky, ale při dnešním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD o dohodě novinářům řekl, že bude jako poslanec hlasovat pro vládu.

Hašek: Koaliční smlouva je kompromis, budu ale hlasovat pro vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Sociální demokracie získala ve volbách 20,5 procenta hlasů, pan (předseda hnutí ANO Andrej) Babiš má v Poslanecké sněmovně jen o tři poslance méně. Takže výsledkem je vždy kompromis," řekl Hašek, který stejně jako Tejc patřil k účastníkům utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Stál u vnitrostranického rozkolu v ČSSD, kdy stranické předsednictvo vyzvalo Sobotku k rezignaci kvůli volebnímu výsledku slabšímu, než se očekávalo.

"Až budeme mít 51 procent jako Robert Fico na Slovensku, tak pak může vypadat vládní program tak, že to vlastně bude opsaný volební program ČSSD," uvedl Hašek. Koaliční smlouvu prý bere na vědomí a jako poslanec bude hlasovat pro vládu.

Tejc má rovněž výhrady

Bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc očekává, že ČSSD bude muset svádět "každodenní boj v Poslanecké sněmovně s ostatními koaličními stranami o to, abychom prosadili naše způsoby a naše cesty k prosazení těch jednotlivých bodů". Koaliční smlouva podle něho obsahuje řadu bodů, které stojí za podporu, ale naopak mu vadí, že některé věci neobsahuje.

Pochybuje o tom, že vláda za této situace najde peníze na naplnění slibů v koaliční smlouvě. Soudí, že koaliční partneři nakonec budou muset na zvýšení daní přistoupit. Úspory na ministerstvech prý nebudou takové, aby na pokrytí slibu stačily.

Hašek i Tejc se domnívají, že ústřední výkonný výbor koaliční smlouvu schválí. Tejc podotkl, že pokud by ji odmítl, otevřelo by to Babišovi cestu k jednání o pravicové vládě. ČSSD to podle Tejce nesmí připustit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…