Hašek: Sobotkova slova mě mrzí. I když máme jiný názor, kopu za ČSSD

26.07.2013 14:55

První místopředseda strany Michal Hašek je přesvědčen, že by poslanci sociální demokracie měli podpořit vládu Jiřího Rusnoka. A to proto, aby zabránili návratu asociální TOP 09 a kmotrovské ODS. "Já jsem přesvědčen, že historickou úlohou sociální demokracie v současné politické krizi je zabránit návratu pravice zpět k vládní odpovědnosti," říká jihomoravský hejtman v rozhovoru pro iDnes.cz.

Hašek: Sobotkova slova mě mrzí. I když máme jiný názor, kopu za ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Drtivá většina lidí nechce zpět pana Kalouska, pana Schwarzenberga, paní Němcovou, pana Kubu, nechce zpět asociální TOP 09 a kmotrovskou ODS. Sociální demokracie má šanci zabránit jejich návratu, a to tím, že v prvním pokusu podpoří vládu premiéra Rusnoka," říká Hašek.

Před několika dny vyslovil několik podmínek pro podporu vlády, mimo jiné to, že by Jan Fischer měl vysvětlit financování své prezidentské kampaně. Takzvané "Haškovy podmínky" ale máme prý brát jako příspěvek do diskuse. Zásadní podle poslance je naslouchat členské základně a občanům České republiky.

"Co se týká podmínek pro Rusnokovu vládu, zcela jistě se jich objeví víc. V žádném případě nedáme vládě bianco šek. Pokud se nakonec rozhodneme hlasovat pro důvěru vládě, neznamená to, že automaticky zvedneme ruku pro každý návrh, se kterým Rusnokova vláda přijde do sněmovny," podotýká ovšem Hašek.

Rovněž prý platí, co řekl na adresu Fischera: "Neumím si představit, že by v čele českých veřejných financí stál člověk, který nebude mít v pořádku osobní finance nebo finance týkající se prezidentské kampaně."

Spor ve straně

Haškovo stanovisko jde proti názoru šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který Rusnokovu vládu označil za "šidítko na levicového voliče". "Beru na vědomí názor předsedy Sobotky. Jsem demokrat a respektuji názory jiných sociálních demokratů i kolegů z dalších stran, ale v tomto názoru se rozcházíme," konstatuje poslanec. Nálepku rozhádanosti nepřijímá. Podle něj je přirozené, že v diskusi mají jiné názory, nejsou stranou jednoho muže.

Sobotka ale například uvedl, že má pocit, že jeho stranický kolega až příliš inklinuje ke straně SPOZ a lidem kolem ní. Haška dle jeho slov toto nařčení mrzí a Sobotkovy výhrady odmítá. "Jsem místopředseda sociální demokracie, kopu v jejím dresu, nikoli za jiné politické strany. Jsem zcela loajální k ČSSD a jejímu programu," prohlásil.

Hašek dále uvedl, že nepředpokládá, že by Rusnokův kabinet v zemi vládl i bez důvěry až do voleb. "Pohybuji se v české politice už nějaký ten pátek, a tak vím, že vylučovat se dopředu nemá nic. Ale já vidím scénář vlády bez důvěry až do voleb jako velmi málo pravděpodobný a myslím, že by nastala jiná varianta," řekl serveru iDnes.cz.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…