Hašek a Tejc oznámí svůj další postup, Škromach už rezignoval

08.11.2013 6:09

Účastníci utajované lánské schůzky, místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf poslanců strany Jeroným Tejc, dnes ráno oznámí svůj další postup. Některé krajské organizace je vyzvaly, aby se vzdali stranických funkcí, jako to už ve čtvrtek udělal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Hašek a Tejc oznámí svůj další postup, Škromach už rezignoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Předseda strany Bohuslav Sobotka dnešním Hospodářským novinám (HN) řekl, že bude žádat, aby Hašek opustil post místopředsedy, Tejc by měl skončit jako předseda poslaneckého klubu. Před nedělním zasedáním ústředního výkonného výboru se také sejde nejužší vedení strany, prý se ale bude zabývat spíše organizačními věcmi.

Hašek, Tejc, Škromach a další vlivní sociální demokraté se krátce po oznámení výsledků sněmovních voleb sešli v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka se tehdy účastnil televizní debaty a o setkání nevěděl, účastníci schůzky po několik dní setkání popírali. Po lánské schůzce většina členů předsednictva strany vyzvala Sobotku k odstoupení z funkce. Sobotka to označil za pokus o mocenské převzetí strany, krajské organizace ho ve funkci podpořily a většinou vyzývaly k odstoupení naopak účastníky lánské schůzky.

Na rozhodnutí Haška a Tejce se čeká

Hašek a Tejc doposud neřekli, jak na výzvy k odstoupení zareagují. Na dnešek oznámili společnou tiskovou konferenci. Minulý týden Hašek prohlásil, že v ČSSD je rozpoutávaná "atmosféra čarodějnických procesů či 50. let".

Škromach už ve čtvrtek oznámil, že rezignuje na post místopředsedy. "Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost," uvedl v České televizi. Dodal však, že setkání s prezidentem nepovažuje za špatné.

Další účastník lánské schůzky Jiří Zimola už na konci října rezignoval na členství v předsednictvu a Výkonném výboru ČSSD. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který jako první přiznal účast na schůzce v Lánech, již dříve uvedl, že nabídl rezignaci na post ve vedení, ale šéf strany Sobotka ji prý zatím nepřijal.

Před nedělním zasedáním Ústředního výkonného výboru ČSSD, na němž by se měly vyřešit vnitrostranické spory, se dnes sejde nejužší vedení sociální demokracie. Politickou debatu jeho členové neočekávají, grémium se prý bude zabývat spíše organizačními věcmi. Na pořadu by mohla být taky příprava na volby do Evropského parlamentu a návrh pro výkonný výbor na svolání mimořádného sjezdu strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…