Hašek chce kvůli žalobám církví na krajský majetek k ústavnímu soudu

20.05.2016 16:15

Předseda Senátu Milan Štěch i předseda Asociace krajů Michal Hašek (oba ČSSD) zpochybnili oprávněnost církevních žalob na kraje a obce kvůli vydávání majetku. Kraje se podle Haška chtějí bránit třeba i u Ústavního soudu. Řekli to dnes po společném jednání v Praze.

Hašek chce kvůli žalobám církví na krajský majetek k ústavnímu soudu
Foto: David Daniel
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Hašek připomněl, že podle smlouvy navazující na zákon o církevních restitucích se zástupci církví zavázali k tomu, že nebudou vznášet další majetkové nároky. "V této chvíli existuje 111 žalob na vydání nemovitého majetku jenom na úrovni krajů, další stovky žalob na úrovni měst a obcí," uvedl Hašek. Restituční zákon se přitom podle něj na obce ani kraje nevztahuje, církve mají za svůj někdejší majetek v jejich držení dostat finanční náhradu.

"Není možné, aby církve pobíraly velkorysou finanční náhradu, která byla započítána mimo jiné i za majetek, který se neměl vydávat, a vedle toho teď najednou individuálními žalobami se domáhaly také vydání konkrétních nemovitých nebo movitých věcí," prohlásil Hašek. Jako příklad uvedl budovy gymnázia v Mikulově nebo střední odborné školy v Českých Budějovicích. Také Štěch má za to, že smlouva je těmito žalobami porušována.

Předseda Asociace krajů připomněl, že se obrátil na zástupce Parlamentu a požádal o vypracování právní analýzy dodržování uvedené smlouvy a možností dalších právních kroků. Hodlá se obrátit také na kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Chceme s vládou jednat o společné obraně veřejného majetku," prohlásil.

Hašek chce příští týden při jednání asociace v Ústeckém kraji projednat návrh Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad církvím za nevydaný majetek. Štěch chce nechat prověřit, zda je návrh "právně realizovatelný" a není v kolizi s restitučním zákonem.

Obdobný návrh předložila již dříve KSČM. Vláda k tomuto návrhu v dubnu nepřijala žádné stanovisko, protože se neshodla. Pražský arcibiskup Dominik Duka pohrozil žalobou k Ústavnímu soudu, pokud by takový návrh byl přijat.

Finanční náhrada církvím podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…