Hašek chce novelou zákona o restitucích pomoci zemědělcům

10.02.2014 12:20

Poslanec za ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek chce navrhnout poslaneckou novelu zákona o církevních restitucích. Díky ní by mohl stát pronajmout zemědělcům pozemky, u kterých církev může požadovat navrácení. Ze zákona totiž nelze tyto plochy od letošního ledna pronajmout. Podle Haška se to týká celkem 36.000 hektarů zemědělských pozemků. Stát přichází o 36 milionů korun za pronájem a zemědělci o obživu a dotace, řekl dnes novinářům Hašek.

Hašek chce novelou zákona o restitucích pomoci zemědělcům
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

„Církevní restituce kromě sporů o velikost přinesly další problémy zemědělcům a státu. Státní pozemkový úřad totiž ze zákona o církevních restitucích nemůže od 1. ledna uzavřít smlouvy se zemědělci na 36.000 hektarů půdy, která je restitucemi dotčena. Přitom na základě nájemních smluv zemědělci tuto půdu obhospodařují a pobírají na ni dotace," uvedl Hašek.

Podle něj navíc vzniká škoda státu. „Přichází na nájemném o 36 milionů korun. Stát tuto půdu navíc nemůže nechat ladem, takže hrozí, že za obhospodařování dá odhadem 360 milionů korun. Byly by tím zatížené veřejné finance, což je postavené na hlavu," uvedl Hašek.

Navrhovaná novela zákona o církevních restitucích by situaci vyřešila. „Bylo by možné uzavírat zemědělský pakt na užívání půdy, aby zemědělci neměli problém a dostávali dotace. Bez nájemní smlouvy na ně totiž nemají nárok," řekl Hašek.

Návrh předloží v úterý poslaneckému klubu ČSSD. „Projednáme jej uvnitř koalice. Chci jej probrat i s premiérem Sobotkou a ministrem zemědělství  Jurečkou. Dám ale prostor i opozičním poslancům, protože to není politický problém, a doufám, že najdu podporu napříč politickým spektrem," dodal Hašek s tím, že by rád, aby do deseti dnů existoval oficiální návrh zákona k podpisu poslanců. „Zrychleným projednáváním by mohl být schválen vládou, Senátem a podepsán prezidentem. Můžeme tím rychle odstranit problém, který zatěžuje farmáře, zemědělce a je i problémem státního rozpočtu," doplnil Hašek.

Alena Gajdůšková myslí, že návrh bude možné realizovat

Místopředsedkyně Senátu a zároveň vyjednavačka o restitucích Alena  Gajdůšková považuje Haškův návrh za možný. „O návrhu novely zákona o církevních restitucích avizovaný Michalem Haškem jsme s panem Haškem mluvili a podle mého názoru je určitě možný. Věřím, že bude církvemi akceptován a nepředpokládám, že by měl být rozporován ze strany KDU-ČSL, ani Ministerstvem zemědělství. Je technickou novelou ku pomoci zemědělcům při nakládání s dotčenými pozemky. Určitě není v zájmu zemědělců, ani církví, aby pozemky kvůli byrokratickým postupům zůstaly pro příští hospodářský rok ležet ladem," uvedla Gajdůšková.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…