Hašek chce po Babišovi peníze na mistrovství světa silničních motocyklů

21.06.2014 19:58

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) je přesvědčen, že stát by měl podporovat pravidelné konání brněnského závodu mistrovství světa silničních motocyklů. Chtěl by prosadit, aby vláda schválila seznam sportovních podniků v Česku s mezinárodním rozměrem, kam by podle něj brněnský závod patřil. Hašek to dnes řekl v rádiu Frekvence 1. Závod na Masarykově okruhu se letos uskuteční od 15. do 17. srpna, pro další roky ale není vyjasněné, jak bude financován.

Hašek chce po Babišovi peníze na mistrovství světa silničních motocyklů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Michalem Haškem

Podle Haška by do budoucna měla pro pořádání brněnské Grand Prix vzniknout třeba obecně prospěšná společnost se zastoupením automotodromu, státu, kraje i města Brna, aby se zprůhlednilo financování. „Každý se pak bude moci podívat, jak se s případným příspěvkem státu, kraje nebo města naložilo, a je to cesta, jak zachovat Velkou cenu v Brně i v příštích letech," řekl. Na tahu je tak nyní podle hejtmana soukromá společnost, která vlastní automotodrom, aby ohledně svého financování dala „karty na stůl".

Uhradí stát 70 milionů?

Brněnská Velká cena nyní čeká na potvrzení státní dotace pro letošní rok. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už od Autoklubu České republiky dostal požadované záruky a vládě navrhne, aby ze státního rozpočtu šlo na závod 40 milionů korun. Finanční příspěvek na brněnský motoristický závod páteční jízdou po Praze podpořilo několik set motorkářů.

Hašek uvedl, že podporu Jihomoravského kraje i města Brna letos závod má. Konání motoristického podniku obhajoval s poukazem na auditorskou studii, podle níž návštěvníci velké ceny na jižní Moravě za pohonné hmoty, bydlení a stravování utratí miliardu korun, ze které má stát daňový výnos.

Organizátoři Velké ceny dříve požadovali, aby stát uhradil celý poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa, který loni činil zhruba 70 milionů korun. Tvrdí, že akce je pro ně ztrátovým podnikem a loni na ní prodělali 41,7 milionu korun. Do konce června se chtějí rozhodnout, zda budou závod mistrovství světa pořádat i v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…