Hašek chce vládě předložit nový materiál týkající se čerpání dotací

12.03.2015 9:23

Nejpalčivější témata probírali na svém setkání v rámci příprav sněmu Svazu měst a obcí České republiky jihomoravští starostové v Brně. Problémem je zejména legislativa, která někdy až absurdně komplikuje obcím život.

Hašek chce vládě předložit nový materiál týkající se čerpání dotací
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Jihomoravské setkání zástupců Svazu měst a obcí  ČR uvedl jako host hejtman Jihomoravského kraje Hašek, který otevřel některá témata podstatná pro kraj i obce. „Svaz měst a obcí  České republiky je přirozeným partnerem asociace krajů a oba stupně územní samosprávy a v dobrém slova smyslu jsme odsouzeni spolupracovat. Problémy jednotlivých měst a obcí musí být logicky problémy, které pomáhají řešit kraje, hejtmani, krajské rady a zastupitelstva,“ řekl hejtman Hašek, který na setkání zmínil několik témat, na kterých by podle něj do budoucna měly obce i kraj společně jednat s vládou. „Jde o nový systém financování sportu, které by mělo být vícesložkové, totéž se týká kultury. Počítáme s tím, že vznikne zákon, který bude mluvit o vícesložkovém financování kultury. K debatě je také téma rozpočtového určení daní, zdanění hazardu a následného rozdělení výnosů z hlediska systému veřejných financí. Dodnes totiž města a obce z části těchto výnosů financovaly volnočasové aktivity a sport.

Novela zákona o registru smluv

V úvodu setkání se nejbolavějších témat dotkl Zdeněk Mandík, vedoucí legislativně-právního oddělení SMO ČR, který komentoval legislativní změny, které obcím komplikují situaci, a zároveň referoval o záměrech svazu iniciovat jejich úpravy. Jedním z témat byla novela zákona o registru smluv, kde je podle Mandíka například problémem povinnost zveřejňování všech smluv, které by v důsledku vedlo k situaci, že by měly být zveřejněny například smlouvy se seniory v domovech. „Celá řada smluv nemá žádný korupční potenciál, cílem změn je, aby se zveřejňovaly jen ty, co jej mají. Svaz to proto bude sledovat a snažit se, aby zákon nepřinesl zbytečnou zátěž,“ uvedl Zdeněk Mandík.

Větší pravomoci NKÚ

Dalším legislativním tématem byly větší pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu směrem k obcím. Obce podle Madíka nepatří mezi subjekty, které by snad trpěly nedostatkem kontrol. Nyní má být dalším orgánem, který bude v obcích kontrolovat veřejné zakázky NKÚ. V současnosti se projednávají dvě normy – novela článku 97 Ústavy ČR a novela zákona o NKÚ, které umožní, že úřad bude moci kontrolovat hospodaření obcí. Je to poprvé od roku 1989, kdy se takto brutálně zasahuje do věcí samosprávy. Je přece její věcí a občanů, za co hodlají vynakládat své prostředky, a my si myslíme, že není možné, aby jakýkoli státní orgán hovořil o tom, jestli si chodník obec postaví napravo nebo nalevo, anebo místo něj postaví autobusovou zastávku. Novela je momentálně v Senátu a čeká na projednání příslušného prováděcího zákona.

V případě Zákona o vnitřním řízení a kontrole, který zaváděl interní audity pro malá sídla, se podle Zdeňka Mandíka podařilo svazu v připomínkovém řízení prosadit verzi, která je pro obce mírnější a na rozdíl od původního návrhu již neobsahuje nesmyslná kritéria, interní audit tedy bude určen zejména pro statutární města. Za další velké téma SMO ČR považuje veřejné opatrovnictví, které pro obce znamená dlouhodobý problém. „Myslíme si, že stát brutálním způsobem selhává. Ti, kdo byli soudem ustanoveni jako veřejní opatrovníci, musí vykonávat náročnou a zodpovědnou agendu, jako je správa majetku, ale i další věci, které ani ze zákona nevyplývají. Obce jsou zde zkrátka pro občany a i pro opatrovance, pak tyto záležitosti nad rámec svých povinností dělají, i když od státu nedostávají ani korunu, přestože Ústavní soud již několikrát konstatoval, že jde jasně o výkon přenesené působnosti,“ uvedl Zdeněk Mandík. SMO ČR chce nyní se jmenováním nového ministra spravedlnosti znovu téma otevřít a prosadit, aby obec, která vykonává opatrovnictví, za tuto činnost dostávala plnou náhradu podobně, jako je tomu u sociální a právní ochrany dítěte.

Hašek: Byl bych nerad, kdyby...

Během setkání se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil hejtman Michal Hašek k dalším tématům, která se týkají současné politiky krajů i obcí. Prioritou podle něj nyní je, aby se úspěšně rozjel nový systém čerpání peněz z evropských fondů, to je společný zájem vlády, krajů, měst a obcí. „Z hlediska vlastních jednání budu rád, když během následujících čtrnácti dní společně s paní ministryní na vládě předložíme materiál, který bude znamenat personální stabilizaci lidí, kteří v minulém období měli na starost čerpání evropských dotací v regionech. Oni by měli tvořit páteř pro nový systém. To ale zatím visí ve vzduchu a není ani dokončeno vyjednávání o integrovaném regionálním operačním programu s evropskou komisí . Společným zájmem všech je, aby se tyto věci dotáhly do konce,“ řekl hejtman Hašek. Starostové podle něj oprávněně očekávají, že nejpozději na podzim letošního roku budou vypsány první výzvy a začne se z fondů reálně čerpat.

„Plánovací období je vymezeno roky 2014–2020, máme březen 2015 a zatím nebyla otevřena jediná výzva, nebylo čerpáno jediné euro. Byl bych nerad, kdyby ministerstvo mělo stejné problémy jako představitelé bývalých pravicových vlád, které nakonec musely za Českou republiku vracet desítky miliard korun,“ varoval Michal Hašek, který tvrdí, že asociace krajů ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj udělá vše proto, aby se evropské fondy v Česku rozjely a čerpání bylo úspěšné. Podle Haška je rovněž nešťastné, že se v minulých letech objevovaly dokonce některé trestně stíhané projekty a následovala jejich medializace, která zastínila desítky tisíc úspěšných projektů, jež byly bezproblémově realizovány v pořádku a díky nim se proinvestovaly velké prostředky a vznikly tisíce pracovních míst.


 

reklama

autor: David Daniel

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…