Hašek nevylučuje, že by zůstal poslancem i hejtmanem

07.04.2014 19:16

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nevyloučil možnost, že zůstane hejtmanem i poslancem. Řekl to ve vysílání Rádia Impuls. Rozhodnutí oznámí do 26. dubna.

Hašek nevylučuje, že by zůstal poslancem i hejtmanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Michal Hašek upozorňuje na to, že ústava souběh funkcí umožňuje. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka však tvrdí, že by si měl Hašek vybrat. Mezi funkcí hejtmana a poslance se musí rozhodnout také karlovarský hejtman Josef Novotný a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Do 26. dubna nejpozději sdělíme kolegům v ČSSD, voličům i občanům České republiky, jaký bude náš další postup. Pro korektnost je ale potřeba zdůraznit, že česká ústava, český právní řád, umožňuje souběh výkonů těchto funkcí," řekl Hašek.

Poukázal na to, že je plno poslanců a zároveň ministrů, kteří plní povinnosti členů vlády a zároveň zasedají ve sněmovně. „Máme i senátory, kteří jsou ministry, řadu senátorů starostů, primátorů, hejtmanů nebo jejich náměstků. Pokud se má řešit kumulace funkcí, chceme, aby to bylo systémově. Nemůže to být účelový útok na tři nebo čtyři hejtmany, který může být vnímaný jako vnitrostranická odveta za to, co se dělo loni," připomněl Hašek utajovanou návštěvu u prezidenta Miloše Zemana.

Loni v listopadu přitom Hašek novinářům tvrdil, že platí jeho příslib a funkce kumulovat nebude a nehodlá ani plně využít šestiměsíční lhůtu na rozhodování.

Jihomoravský hejtman spolu s kolegy připravil dva nové zákony, které by mu umožnily funkce ponechat navzdory usnesení ČSSD. Jeden počítá s klouzavým mandátem, druhý s jedním platem i v případě, že poslanec je zároveň hejtmanem nebo náměstkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…