Hašek prozradil, s kým by chtěl po volbách spolupracovat

14.10.2013 13:58

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek se může stát příštím českým premiérem. Lídrem strany je sice Bohuslav Sobotka, ale prezident Miloš Zeman již dříve prohlašoval, že sestavením vlády by mohl pověřit toho, kdo získá více preferenčních hlasů. A Hašek dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější české politiky. Sám však zdůrazňuje, že se necítí být žádným Zemanovým lokajem a povolební spolupráci by nejraději viděl mezi ČSSD a lidovci.

Hašek prozradil, s kým by chtěl po volbách spolupracovat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Předseda Asociace krajů, hejtman, někdejší poslanec či statutární místopředseda ČSSD. To jsou jen některé z funkcí, které zastával či zastává Michal Hašek. Čtenářům serveru iDnes.cz odpovídal muž, jenž patří mezi jasné zastánce prezidenta Miloše Zemana, na řadu otázek. Jednoznačně odmítl, že by seděl na příliš mnoha židlích. To je prý konstrukce ODS, která už k tomu ale nedodává, že řadu postů Hašek zastává prostě proto, že je hejtman. Jde o předsednictví v bezpečnostní radě kraje, předsednictví v povodňové komisi a tak podobně.

Chci maximálně pomoci jižní Moravě

Poněkud vyhýbavější odpověď už použil k otázce, zda by chtěl být příštím premiérem. „Věřím, že ČSSD zvítězí ve volbách a náš předseda Bohuslav Sobotka bude pověřen sestavením vlády. Pokud dám přednost celostátní politice před krajskou, udělám to proto, že pomůžu jižní Moravě v řešení roky nakupených problémů, které bych už z pozice hejtmana řešit nemohl," říká druhý muž ČSSD, podle něhož je i politika řemeslem, kterému se člověk musí učit. Těmito slovy odmítá občasnou kritiku, že většinu svého pracovního života prožil v poslaneckých lavicích.

Podle vlastních slov, se Hašek v žádném případě necítí být jen jakousi prodlouženou rukou prezidenta Zemana. Snaží se pouze hledat témata, která má sociální demokracie s levicovým prezidentem společná. Boj s Hradem podle Haška nemá smysl.

Pokud by bylo na něm, byl by rád, kdyby ČSSD po volbách spolupracovala s KDU-ČSL. Hašek by si přál, aby se lidovci do Parlamentu vrátili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…