Hašek si povídal se čtenáři. Došlo na Noční vlky i rasistu, ke kterému se dnes hlásí celá EU

07.06.2016 15:50

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek si našel čas pro čtenáře a zodpověděl mnoho jejich dotazů. Ty tentokrát zajímaly jeho názory na současnou politickou situaci či jeho budoucí kandidaturu. Někteří se jej ptali ale i na důvody jeho vystoupení s Nočními vlky a našel se i jeden pán, který vzpomínal na schůzku v Lánech.

Hašek si povídal se čtenáři. Došlo na Noční vlky i rasistu, ke kterému se dnes hlásí celá EU
Foto: David Daniel
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

JUDr. Ladislav Roten měl na Haška jen krátký dotaz. „Pane hejtmane, vidíte Rusko jako spojence, nebo nepřítele?“ zeptal se.

„Ruská federace patří mezi hospodářsky nejsilnější státy světa G 20, se kterým máme navázány standardní diplomatické styky,“ uvedl Hašek s tím, že pojmy zmíněné panem Rotenem „patří už spíše minulosti“.

„Přistupujete ke všem zahraničním návštěvám stejně? Nepřijde vám, že Číňanům podlézáte víc?“ ptal se Vojta U., kterého zajímalo, zda není velký výskyt článků o Haškovi a Číně jen součástí hejtmanovy předvolební kampaně.

„Chci vás ujistit, že nepodlézám žádné zahraniční návštěvě,“ uvedl Hašek a dodal, že Jihomoravský kraj udržuje „partnerské vztahy“ s mnoha regiony mnoha zemí. „Naší snahou je, aby takováto partnerství přinesla pozitiva pro obě strany.“

„Prezident vystupuje na jednom pódiu s Konvičkou, vy se zase zveličujete s Putinovými kumpány,“ spustil čtenář MarLi. Chtěl vědět, jak blízko má Hašek k Nočním vlkům a zda si běžně dává na Facebook fotografie s lidmi, s nimiž nesouhlasí.

Hašek použil stejnou odpověď jako v případě čtenáře Yamy, kterého taktéž zarazila forma, kterou hejtman zvolil ke svému zviditelnění. „Na Ústřední hřbitov do Brna jsem šel především položit věnec a uctít památku padlých sovětských vojáků,“ zdůraznil Hašek a dodal, že s motorkáři se fotil až poté, co akce skončila.

„Dobrý den, pane hejtmane, za své názory jste jistě titulován výrazy islamofob a xenofob. Co takhle svým oponentům z řad europeistů omlátit o hlavu Kalergiho, což byl rasista par excelance?“ ptal se stálý čtenář Venos s odkazem na duchovního zakladatele Evropské unie. „Nezaráží vás, že Evropská komise a Merkelová prosazují migrační kvóty, což je technicky vzato nástroj k onomu Kalergiho mísení ras?“

Hašek jen stroze odvětil, že si myslí, že spousta lidí, kteří donedávna „zastávali multikulturní postoje či prosazování kvót, už poznávají nereálnost svých představ“. Připomněl také, že příštím předsedajícím státem EU bude Slovensko, tak možná doznáme mnohých změn.

Mezi čtenáři bylo také mnoho takových, kteří chtěli jen Haškovi vyjádřit podporu v jeho práci. „Ptám se vás, jestli budete zase kandidovat v krajských volbách,“ psala například paní Votýpková. „Díky vám, že nezrazujete český národ jako takový, a buďte takový, jako doposud. Držím palce,“ vzkazovala hejtmanovi.

„Ano, kandidovat budu jako lídr krajské kandidátky ČSSD. Vážím si podpory předsedy ČSSD i členské základny,“ odpověděl Hašek a dodal, že chce opět s ČSSD zvítězit v krajských volbách na jižní Moravě.

„Kdybyste se nestal hejtmanem, vrátíte se do sněmovny?“ ptala se čtenářka AndělaKK.

Hašek odpověděl, že v roce 2013 vyhrál volby do sněmovny „s nejvyšším počtem preferenčních hlasů v Jihomoravském kraji“. Místo však přenechal Vlastimilu Gabrhelovi a od té doby se naplno věnuje práci hejtmana. Připomněl, že chce opět zvítězit s ČSSD v krajských volbách.

„Dobrý den, jaký máte názor na polarizaci národa i politiků? ČT fandí Bruselu a vás nepěkně zpovídala za foto u příležitosti položení věnců k pomníku Rudé armády,“ uvedl čtenář M. Kuznik a zeptal se, co si Hašek myslí o výletu ministra kultury Hermana do Norimberku na „sraz Sudetoněmeckého landsmanšaftu“.

„Cesta ministra Hermana se uskutečnila s vědomím premiéra i prezidenta republiky,“ odvětil hejtman s tím, že to plně respektuje. Dodal, že je dle něj nutné „se přestat ohlížet do historie“ a rozvíjet budoucnost vztahů.

„Nemyslíte si, že jak asiaté, tak zápaďáci by již neměli dostat ke koupi ani píď půdy?“ zeptal se čtenář Lojzo a napsal, že Číňany zná a všechno skupují, tudíž je to jen otázka času, než přijde invaze, a jestli by nebylo jednodušší a výhodnější jí zabránit spíše pronájmem než prodejem pozemků.

„Prodej půdy se v České republice řídí platnými zákony,“ odpověděl Hašek a odsouhlasil čtenáři, že pronájem půdy je mnohdy výhodnější.

Čtenář s přezdívkou Docent Haška pochválil za to, že na základě jeho vystoupení v pořadu Události komentáře mu dokázal, že není zbabělec ani pokrytec. „Osobně vás podporuji, ale jako stranu celkově už ne,“ dodal. „Lidé jako Sobotka, Dienstbier, Valachová, Zaorálek, kopou ČSSD velmi hluboký hrob, ze kterého se už nemusí nikdy dostat.“ A tak chtěl po Haškovi vědět, zda bude kandidovat na předsedu strany.

Hašek připomněl svou historii v ČSSD stejnou odpovědí jako v případě čtenářky AndělyKK, připsal jen, že neplánuje stát se předsedou strany.

„Asi mi něco uniklo, a to, jak zneužil Sobotka lánské schůzky? Nezneužil jste vy jeho důvěry? A co je horší, lhal jste v přímém přenosu všem občanům,“ napsal Haškovi čtenář Bulva a připomněl, že každý v sobě nese „vinu za své jednání“.

Lánská schůzka byla mezníkem v sociální demokracii. Já jsem se poté omluvil za to, že jsem ji v televizi popíral. Udělal jsem chybu. Ale s pěti lidmi jsem si podal ruku a potom jsem držel slovo,“ obhajoval se hejtman tím, že spáchal „politické harakiri“. Dnes je podle něj úplně jiná situace, kdy ČSSD musí táhnout za jeden provaz, „abychom jako poslední velká tradiční strana dokázali obhájit koncept politiky. Aby se nestala byznysem, kde se budou střídat miliardáři“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…