Hasenkopf není autorem Klausovy amnestie, soud skončil smírem

25.08.2014 21:30

Spor o autorství textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause v pondělí skončil u pražského městského soudu smírem. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf se shodl s právním zástupcem prezidentské kanceláře, prezidenta Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře na textu, který „uvede na pravou míru", že Hasenkopf není autorem amnestie. Celý text musí být podle dohody zveřejněn na internetových stránkách Hradu a prostřednictvím ČTK.

Hasenkopf není autorem Klausovy amnestie, soud skončil smírem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Kontroverzní amnestie, kterou loni na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, zahrnula více než 111.000 odsouzených a obviněných. Podle Hradu stál u jejího zrodu Pavel Hasenkopf. Kancléř Vratislav Mynář loni právníka veřejně nazval společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem jedním ze tří „spoluotců" amnestie.

Soudkyně Veronika Křesťanová navrhovala vyřešení sporu smírem už v červenci. Strany sporu se sice nedohodly, ale soudkyně jim to v pondělí navrhla znovu. Po více než hodinové diskuzi v soudní síni se nakonec Hasenkopf i advokáti Zemana, Mynáře a prezidentské kanceláře shodli na textu, který upřesní, že bývalý hradní právník není autorem amnestie. Hasenkopf také stáhl původní žalobu, která zahrnovala žádost o finanční zadostiučinění.

„Já jsem samozřejmě spokojen, protože to je v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu," řekl novinářům Hasenkopf po uzavření dohody. Pro něj prý má smír větší cenu než případný rozsudek, protože protistrana uznala chybu dobrovolně. Spokojen byl i právní zástupce Hradu Marek Nespala. „Žádná ze stran nic neutrpěla," podotkl Nespala.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl více dohodu komentovat a odkázal na vyjádření právníka. Mynář dohodu přivítal. „Jsem vcelku rád," řekl. Když si prý dohodu „přeloží do neadvokátní řeči", tak podle něj potvrzuje, že měl při svém vyjádření pravdu. „Že byl (Hasenkopf) spolutvůrcem a spoluautorem (amnestie), na tom si trvám," řekl Mynář s tím, že nikdy neřekl, z kolika procent Hasenkopf autorem amnestie byl. K dohodě dodal, že si Hasenkopf uvědomil, jaký dopad by případný rozsudek měl na jeho pověst a peněženku.

Společné prohlášení Hradu a Hasenkopfa, na kterém se v pondělí dohodli, zahrnuje informace o tom, že byl bývalý hradní právník vyzván, aby předložil vlastní návrh amnestie. „Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit," píše se v dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…