Haška a spol. nechceme porazit na hlavu, ujistil Štěch. Chceme jen, aby odešli

05.11.2013 19:39

Předseda Senátu Milan Štěch, člen ČSSD, se domnívá, že na nedělním Ústředním výkonném výboru strany bude potvrzen mandát Bohuslava Sobotky coby šéfa vyjednávací skupiny strany o sestavení vlády. Zároveň prohlásil, že ač zaznívá, že by tzv. pučisté měli složit stranické funkce, nejde o jejich rozdrcení ani o snahu po totálním vítězství.

Haška a spol. nechceme porazit na hlavu, ujistil Štěch. Chceme jen, aby odešli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Podle senátora Štěcha podstata puče spočívá v obrácení názoru pěti čelných sociálních demokratů během několika málo hodin, v noci mezi sobotou a nedělí následující bezprostředně po volbách. Zejména Michal Hašek nejprve vyjádřil Bohuslavu Sobotkovi podporu a následně za zády vedení strany, v době, kdy se mělo začít jednat o vládě, otočil. Milan Štech se k otázce vyjádřil v dnešním pořadu Interview Daniely Drtinové ve vysílání České televize. 

Zároveň prohlásil, že křídlu strany, loajálnímu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi, nejde o „žádné stoprocentní vítězství“. „Nikdo je nechce porážet na hlavu, chceme jen, aby odešli z pozic, kde selhali, nechceme je vytlačit z funkcí z krajů a zákonodárných sborů,“ uvedl předseda Senátu.

K otázce, zda si sociální demokracie neutrhla šrám na důvěryhodnosti, Milan Štěch prohlásil, že „je to nepříjemná kolize, političtí partneři i soupeři ji uchopují“. Zároveň ale věří, že poslanci strany zachovají jednotu a věrnost programu. „Jsem přesvědčen, že ČSSD bude mít padesát poslanců a bude se držet programu," uvedl.

Předseda senátu rovněž věří, že víkendový ústřední výkonný výbor strany podpoří předsedu Sobotku. „Jsem přesvědčen, že v neděli navečer bude jasně potvrzen jako šéf vyjednávacího týmu Bohuslav Sobotka,“ uvedl s tím, že nejlepší by bylo, kdyby si případné další spolupracovníky  vybral sám. Mezi senátory, o nichž se nyní hovoří coby o členech zmíněné skupiny, si Milan Štech dovede představit kolegu Petra Vícha či kolegyni Gajdůškovou. Sám se případné účasti v nějakém odborném jednání nebrání, avšak "nehlásí se tam“, neboť se cítí vytížen řízením horní komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…