HateFree pohořela, ale někomu to nestačilo. Ekonomka Šichtařová píše o nové kampani, placené ze zahraničí

10.03.2017 10:35

Češi, Moravané a Slezané jsou tolerantní a rozhodně je není možné označit za rasisty. Kampaň proti šíření nenávisti HateFree Culture byla v podstatě zbytečná. Ekonomka Markéta Šichtařová je o tom bytostně přesvědčena. Tvůrci kampaně v podstatě udělali z komára velblouda a tvrdě na to doplatili. Dočkali se výsměchu. Zdá se navíc, že to někomu nestačilo a chystá další kampaň, v níž mají hrát hlavní roli Romové.

HateFree pohořela, ale někomu to nestačilo. Ekonomka Šichtařová píše o nové kampani, placené ze zahraničí
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

V nejedné zemi je rasismus jistě problémem, ale v Česku je tomu jinak. Cizinci byli v naší zemi přijímáni dobře. Až do kampaně HateFree Culture – kampani proti nenávisti, kterou její odpůrci překřtili na „nenávist zdarma“. Podle Šichtařové na tom něco je. Kdyby nebylo této kampaně, placené z velké části ze zahraničních zdrojů, Češi by si možná vůbec nevšimli letáku Lidlu, na němž sehrál hlavní roli černošský model. Kdyby nebylo tlaku shora na boj s nenávistí, většinu občanů by prý tento leták ponechal v klidu.

V blogu na serveru iDnes.cz Markéta Šichtařová napsala, že nebýt peněz ze zahraničí, nikoho by asi nenapadlo kampaň HateFree spouštět.

„Zajímavé ale je, že kdekdo se strefuje do HateFree, málokdo ale řeší, že kdyby nás samotných bylo, žádná taková kampaň by neexistovala. Kampaň za 40 milionů totiž byla z osmdesáti procent financována z takzvaných Norských fondů, tedy peněz od Islandu, Lichtenštejnska a hlavně Norska, podle kterého se fondy označují. Zbytek (tedy osm milionů) doplácel český státní rozpočet. Vzhledem k tomu, že ČR je jednou z evropských zemí nejméně ovlivněných imigrací, sotva si umím představit, že by si česká vláda sama od sebe nějaký podobný projekt vymyslela, kdyby k tomu nebyla poňoukána právě penězi ze zahraničí,“ napsala dáma.

Jeden propadák asi nestačil

Projekt HateFree má teď skončit, jenže na obzoru už je vidět kampaň novou. Strůjci kampaně HateFree dospěli zřejmě k názoru, že nenávist v Česku nesměřuje proti uprchlíkům, nýbrž proti Romům.  

„A tak by už příští rok měla opět začít kampaň nová. A pochopitelně opět financovaná převážně Norskými fondy. Jakže?! Už zase, jen co skončil jeden propadák, budou Norské fondy vysvětlovat občanům České republiky, jaká ideologie je správná? Tady snad nejde ani tak o to, co konkrétně fondy propagují, ale o to, že cizí stát si platí prosazování své ideologie na území jiného státu. Některé projekty financované z těchto peněz klidně i mohou být užitečné a v souladu s tím, co by si většina českých voličů přála, nicméně principiálně pořád chápu tento druh financování jako prachobyčejnou mezinárodní korupci: Cizí stát si zaplatí na našem území prosazování svých ideologií,“ kroutila hlavou ekonomka.

Pokud skutečně odstartuje kampaň proti nenávisti vůči Romům, ve skutečnosti jim ještě víc uškodí. Většina společnosti se totiž bude cítit pod přílišným tlakem, kterému se bude chtít vzepřít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …