Havel byl, je a bude věčně živ. Opruz. Oklamal národ. Odvážný. Je stále živý. Tohle nám řekli Zaorálek, kníže, Gazdík či Okamura o odkazu Václava Havla. Imigranti, neziskovky, šílení masturbující umělci...

05.10.2016 15:28

ANKETA Manželka zesnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová v rozhovoru pro Českou televizi vyzvala ke zdrženlivosti ohledně toho, co by se mohlo po Václavu Havlovi jmenovat.

Havel byl, je a bude věčně živ. Opruz. Oklamal národ. Odvážný. Je stále živý. Tohle nám řekli Zaorálek, kníže, Gazdík či Okamura o odkazu Václava Havla. Imigranti, neziskovky, šílení masturbující umělci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení instalace Kurta Gebauera na piazzettě Národního divadla přejmenované na náměstí Václava Havla

„Já se děsím, abych se jednou nedočkala toho, že na Václavském náměstí budou záchodky s jeho jménem,“ řekla.

Odkaz Václava Havla neztratil nic ze své aktuálnosti

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, jak u příležitosti 80 let od narození hodnotí odkaz Václava Havla. Názory politiků na Havla se různí. Pro jedny je symbolem humanity, pro jiné humanitárního bombardování a kultu osobnosti.

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„S Václavem Havlem si dnes spojuji tři věci: 1) Dělal naší zemi reklamu a dobré jméno ve světě na řadu let dopředu. 2) Připomíná mi, že politik nesmí být jen bezpohlavní mluvící hlava bez myšlenky a osobitosti. 3) Nemám pochyb, že dnes by byl v hlavní linii boje pro těm, kteří by chtěli řídit stát jako firmu. Společnost nelze zaměnit za trh či firmu. Jako se střetával s technokratismem Václava Klause, tak by dnes nesouhlasil s chápáním občanů jako firemních zaměstnanců,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Odkaz Václava Havla neztratil nic ze své aktuálnosti. Jsme součástí Západu a respektování mravních hodnot má být nedílnou součástí politické kultury,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

„Souhlasím, že by se po Václavu Havlovi vskutku nemělo pojmenovávat kdeco. Nejde o to, zda po něm budeme pojmenovávat náměstí a ulice, ale jestli třeba zachováme třeba jeho pohled na zahraniční orientaci ČR. Václava Havla si vážím a jsem rád, že jsem ho, i když zpovzdálí, mohl osobně poznat jako někdejší voják Hradní stráže,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

Dotěrný opruz a groteskní křeč

„Monstrance ‚pravdolásky‘ jsou předmětem všeobecného posměchu už roky. Nejde jen o jejich okoukanost. Děsivá propast totiž zeje mezi rituálním kultem a ‚zázraky‘, které vynáší do nebes. Z prelátů té bizarní víry je kůl v plotě. Čím trucovitěji se tomu zpěčují, tím víc je z toho už jen dotěrný opruz a groteskní křeč. Paní Dagmar je herečka. Reakci publika dokáže postřehnout plastičtěji než laik. A ví tak docela přesně, co říká,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Já jsem s Havlem v mnoha věcech nesouhlasil, což se určitě stupňovalo od poloviny devadesátých let, ale to mi nikdy nebránilo v tom, abych si ho vážil. Ano, v konkrétních věcech jsem sdílel názor Klause, a ne Havla, ať už šlo o politické strany, nebo obecně řečeno ve střetu o participační versus zastupitelskou demokracii, o míru politického vlivu občanských sdružení a podobně. Havel je velká osobnost a obstál i jako politik, samozřejmě ve své specifické roli hlavy státu, to je nepopiratelné, a čím více času ubíhá, tím je to zjevnější. Na některých těch havlovcích či pravdoláskařích, nebo jak se jim říká – já prostě tyhle nálepky nepoužívám –, je nejhorší morální nadřazenost. Není pro ně důležité rozhodování standardními politickými nástroji, není důležitá demokratická vůle většiny, není důležité poznání a pravda. Důležité je, co si myslí ‚oni‘, jejich pocit a ten je měřítkem všeho,“ uvedl předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„S paní Havlovou mohu vzácně souhlasit. Zjevně i jí už leze krkem, jak pravdoláskaři z TOPky, Strana zelených a spol. se snaží vymlátit politický kapitál z Václava Havla. Spousta lidí je na Havla alergických proto, že je symbolem přijímání imigrantů, zkorumpovaných neziskovek a šílených multikulturních umělců masturbujících v kostele a strhávajících prezidentskou zástavu. Myslím, že Václav Havel by byl z dnešní pražské kavárny zhnusen,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Otázka je, co je tím odkazem? Pokud by to byl mravní étos, který mu je některými lidmi přisuzován, pak by to bylo velice žádoucí – jenže tu je i jiné dědictví a tím je oklamaný národ, kterému inaugurovaný Havel zvolený komunistickým parlamentem sliboval, že nehrozí nezaměstnanost a divoký kapitalismus. Jako prezident s tehdy nejvyšší důvěrou celého národa se nedokázal za svůj národ tvrdě postavit proti zahraniční i české lobby, která toužila po jediném – rozkrást tuto zemi. Příznačná je v této souvislosti vzpomínka Jana Rumla na to, jak prezident Havel nenáviděl parlament. Prezident Havel je bezesporu velká ikona pro velkou část západního světa – sloužil v prvé řadě zájmům svých amerických přátel. Takže tento odkaz by měl být spíše varováním – už nikdy příště. Protože i dobré úmysly mohou vést do pekla,“ řekl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Symbol sametové revoluce. Oslavují ho ve Washingtonu a Bruselu

„S odkazem Václava Havla je to tak, že jak jsem vypozoroval, vzpomínají na něj ve světě. Já jsem byl ve Washingtonu a v New Yorku, kde byly krásné vzpomínkové oslavy, v Kapitolu se setkali přední čeští a američtí činitelé u jeho bysty. Všude byly oslavy. Dnes o něm mluvil předseda Evropského parlamentu. Takže ve světě se na něho vzpomíná. Pokud jde o citát paní Dáši. Má do jisté míry pravdu. Kdyby po něm pojmenovali opravdu něco pořádného, jako třeba letiště. Místo toho, aby se po něm pojmenovala nějaká třída či náměstí, tak se po něm pojmenovala dvorana Národního divadla. To není náměstí, to je nádvoří. Když se to bude takhle scvrkávat a bude se po něm pojmenovávat nějaký malý kousek, tak má paní Dáša pravdu, že by se s tím mělo přestat. Buď něco pořádného, nebo toho nechat,“ řekl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Souhlasím s tím, že s váženým jménem a jeho využíváním pro různá pojmenování by se mělo šetřit a pojmenována by měla být pouze vhodná a všeobecně využívaná místa. Václav Havel je pro mě symbolem sametové revoluce. Řadím ho společně s TGM k nejvýznamnějším osobnostem moderních českých dějin. Nejen já – tuto úctu a vážnost k jeho osobě potvrzují různé ankety a podobně. Havla si vážím za odvážné prosazování svobody, demokracie a práva, aniž by vnucoval nějaké konkrétní vidění světa. Potvrdilo to i pozvání dalajlámy a následně papeže Jana Pavla II. Prezidentem se stal z vůle lidu, přestože pro něj při první volbě zvedali ruku mnozí z těch, kteří přikyvovali Rudému právu, jež ho koncem osmdesátých let cejchovalo jako ‚samozvaného obhájce lidských práv‘. V neposlední řadě oceňuji Havlovu prestiž ve světě. Tu mu, při vší úctě, mohou jeho nástupci jen závidět. Havlův odkaz je v mnohém inspirující (přestože jsem nesdílel všechny jeho názory) a to, co pro národ udělal, si zaslouží trvalou úctu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Musím souhlasit s názorem, že je třeba odkaz Václava Havla hodnotit objektivně a na základě historických faktů. Jednou z věcí je připomínka jeho nedožitých kulatých narozenin a věcí druhou je živit jistý kult osobnosti. A z historie víme, kam až kult osobnosti může zajít. Proto bych hodnocení exprezidenta Václava Havla nechal na historicích, a nikoli na politicích,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Víc než vyjádření odkazu je to souboj dvou táborů. Neustálá konfrontace zastánců a odpůrců Václava Havla. A zastánci by po něm byli schopni pojmenovat i ty záchodky. Dívám se na Václava Havla reálně a bez emocí. Myšlenka a prezentované hodnoty byly určitě dobré. Ale realita nakonec u nás vedla ke ‚Klondiku‘ a s tím už nedokázal zatočit. Dobro, spravedlnost a právo má vítězit. Ale o to je potřeba někdy razantně bojovat. Ne, že když dostanu facku, nastavím i druhou tvář,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Ten odkaz je s postupem let stále více rozporuplný. V jeho osobě se zrodil nový kult osobnosti. Tedy přesně to, co on kritizoval. Navíc stav v naší společnosti je takový, jaký je, a tak na nějaké ódy a oslavy není doba,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Byl symbolem sametové revoluce, stál v osmdesátých letech proti komunistické diktatuře, za to si Havla vážím. V každodenní politice po roce 1989 jsem ale s většinou jeho postojů nesouhlasil,“ říká europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Pojmenujme po něm veřejné záchodky. Kult osobnosti

„Vzpomenu-li si, jaký to byl člověk, tak když už bych musel po něm něco pojmenovat, pak by to byly maximálně ty veřejné záchodky, z čehož má paní Havlová takový strach. Ale zcela jistě by to nebyly ty na Václavském náměstí. Tolik úcty by si nezasloužil! I to bych považoval za příliš. Já, na rozdíl od něho, jsem na vlastní oči viděl důsledky jeho humanitárního bombardování. Kdyby nic jiného, tak už jen toto zvěrstvo jeho amerických kamarádů, jím nazvané humanitární, mi nedovolí se o něm vyjádřit jinak. Tak si asi představoval své Vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava, který znovu kandiduje do Senátu.

„Výjimečně souhlasím s paní Havlovou. Budování jakýchkoliv kultů osobnosti je stupidní a je mi záhadou, jak lidé, kteří přesně toto kritizovali na komunistech, nyní zcela nepokrytě budují jeden takový kult a možná ještě nabubřeleji. Pan Havel mohl z určitého úhlu pohledu být bojovníkem za svobodu. Současně na jeho odkazu ale leží stín toho, že na této činnosti velice zbohatl jak za minulého režimu, tak majetky se kolem něj hromadily dost záhadně i po takzvané revoluci. O jeho stupidní amnestii asi nemá ani cenu hovořit. Tato adorace a téměř vytvoření obrazu morálně čistého boha je naprosto absurdní. Když nad tím tak přemýšlím, tak ty záchodky by mi ani tak nevadily,“ říká poslanec Petr Adam.

„Jaký odkaz máte na mysli? To, že se nemáme bát nezaměstnanosti? Kterou nás strašili komunisti? Humanitární bombardování jako exportní nástroj demokracie? Příliš jsem mu věřil v roce 1989 a hodně jsem se zklamal, než bych mohl napsat něco pozitivního,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Je dobré, že již i spolutvůrci Havlova umělého kultu si začínají uvědomovat, i když zcela ne všichni, jak toto pokrytectví a megalománie za aktivní podpory médií nyní již výraznou většinu národa popuzuje. Já osobně bych ale po tomto člověku nepojmenoval nikdy nic!“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Havlovo jméno je s ‚Vítězným listopadem 1989‘ bezpochyby spjato. Rovněž tehdejší zahraniční popularita v určitých kruzích. To zpochybnit jistě nejde. Co následovalo, kupříkladu přes odvolání se na masarykovské tradice, rozdělení Československa, ‚humanitární‘ bombardování Bělehradu, likvidace zbrojovek a další vylomeniny, je věc druhá. Srdíčko ne-srdíčko. Avšak nejsme prezidentský stát. To znamená, nelze vše dávat za vinu jen jednomu jedinému člověku. Je proto určitě slušné jisté symboly si zachovat a v tom dobrém na ně vzpomenout. Avšak děkuji paní Dagmar za její výzvu. Nečekaně mile mě překvapila. Ono vskutku všeho moc škodí. Navíc mnohdy s podobnými nápady přicházejí právě ti, kteří by s panem Havlem v minulé době raději ani na pivo nešli. Jistě by orientaci v naší nevelké zemi neprospělo, kdyby většina náměstí, nádraží či mostů nesla buď jméno TGM, či Václava Havla. Natož abychom opět přejmenovávali třeba Zlín,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Stal se jím odvážný Václav Havel...

„Také bych byl velmi zdrženlivý s přejmenováváním věcí po Václavu Havlovi. Jen ze zcela jiných důvodů než paní Havlová. Václav Havel u nás doma vůbec nebyl tak jednoznačně přijímanou osobou, jak se dnes prezentuje. Příznačné pro něj bylo, že se angažoval především v dění ve světě (a vůbec bych to ne vždy hodnotil pozitivně) a hodně se vyhýbal nejen zasahování, ale i vyjadřování se k domácímu dění. A asi právě proto byl tou instalovanou osobou. Václav Havel byl jednou z příčin, proč jsme tu velkou příležitost po roce 1989 tolik zpackali a nevyužili,“ říká člen Řádu národa a poslanec Karel Fiedler.

„Ke konci 90. let minulého století byl socialistický systém neudržitelný. Změna visela ve vzduchu. Někdo se musel stát jejím nositelem. Stal se jím odvážný Václav Havel. I já jsem byla mezi ‚cinkajícími‘ studenty, v Ostravě jsem nadšeně Havla vítala. Líbilo se mi, že ‚pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí‘, že budeme mít svobodu, že bude záležet na každém jednotlivci, jak bude žít... Jsem ráda, že žiju v zemi, kde ještě můžu říkat nahlas, co si myslím, ale k Václavu Havlovi nevzhlížím. Zklamal mě,“ odpověděla poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Víte, já měl tu čest, nebo smůlu, že jsem měl v době dospívání Václava Havla nedaleko od svého bydliště. Mám na něj proto vlastní úsudek vycházející z vlastního poznání,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„V Praze už máme Letiště Václava Havla a teď i náměstí Václava Havla. Myslím si, že je to tak akorát,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

Ne, že by se nová veřejná WC na Václavském náměstí nehodila...

„Ne, že by se nová veřejná WC na Václavském náměstí nehodila. Těch není nikdy dost. A po kom se budou eventuálně jmenovat, záleží na inteligenci národa. Nesdílím hysterii kolem Václava Havla. Na to byl velmi rozporuplnou osobou,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Myslím si, že před rokem 1989 tady toho bylo poměrně dost: „Lenin byl, je a bude věčně živ“ a nechci se dožít stejných hesel. Vzpomínejme, ale nepřehánějme!“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Paní Havlová má pravdu. Pojmenování a pak následné přejmenovávání ulic, náměstí, letišť, nádraží, škol a tak dále patří k naší povaze. Stačí vzpomenout období po roce 1918, 1948, 1989. Odkaz prezidenta Václava Havla? Nepatřím mezi jeho přívržence,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Václav Havel mi dnes chybí. Byl státník, který nás občany spojoval. V Evropském parlamentu o něm dnes s uznáním hovořil předseda parlamentu. Večer si ho připomeneme na setkání, které s poslanci EP organizujeme. Jeho slova jsou totiž stále platná,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Václav Havel byl nesporně nejvýraznější osobností sametové revoluce. Splnil svoji roli i jako prezident. Měl velkou zásluhu na tom, že společenská změna proběhla poměrně klidně a civilizovaně. Byl spíš dramatik než politik. Přiznávám, že některé jeho kroky v roli prezidenta jsem nechápal. Musím ovšem ocenit, že nedělal dnes tolik diskutovanou a podle mě škodlivou korektní politiku,“ myslí si poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„O mrtvých jen v dobrém. A protože mé osobní zkušenosti zrovna moc dobré nejsou, nebudu se vyjadřovat a kazit dojem z odkazu jiným, kteří mají Václava Havla jako symbol svobody a spravedlnosti. Omlouvám se, ale pro mne je jeho odkaz velmi rozporuplný,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Václava Havla jsem si vždy velice vážil a vážím dodnes,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„O mrtvých jen dobré,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Václav Havel je podle poslance KSČM Leo Luzara stále kontroverzní osobou českých dějin, která rozděluje společnost. „Vytvoření kultu osobnosti spojeného s jeho jménem některými nicotnými občanskými skupinami je činem vhodným opravdu na ty záchodky. Já jeho jméno budu mít navždy spojeno s ‚humanitárním bombardováním‘, ‚králikárnami‘ a zradou jeho vlastních slibů a tvrzení,“ sdělil poslanec KSČM Leo Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…