Havel je zpátky, jásají v Respektu. Je žena a mluví slovensky

14.07.2019 16:29

Ve střední Evropě, kde je to zdánlivě nejméně pravděpodobné, se proti ,vlně populismu‘ začali tiše formovat odhodlaní obránci, napsal ve svém textu pro americký list The New York Times Jeffrey A. Stacey, bývalý pracovník ministerstva zahraničí v Obamově administrativě. A přesně tak tomu je na Slovensku, myslí si v Respektu, podle kterého je Václav Havel zpět v podobě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Havel je zpátky, jásají v Respektu. Je žena a mluví slovensky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Pokud časté nářky nad poměry napříč východní a střední Evropou zdůrazňují nedostatek osobností podobných těm, které před třiceti lety vedly odpor proti komunismu, pak za velmi krátký čas od jejího vstupu na politickou scénu se ukazuje, že právě Zuzana Čaputová takovou osobností je a bude, píše redaktor Respektu Marek Švehla.

„Dokonce si pracovně můžeme říct, že v regionu vyrostl nový Havel. Není napodobeninou toho starého. Vyrostl v nových poměrech, s jinými zkušenostmi, ale s podobnou přesvědčivostí, autenticitou a hlavně stejnými ideály, o něž se lze opřít,“ pokračuje Švehla.

Připomíná také, že Čaputová minulý týden stihla několik věcí, které musejí tradiční havlisty zahřát u srdce. Například čínskému ministrovi zahraničí při setkání v Bratislavě vyčetla porušování lidských práv. Při návštěvě Budapešti prohlásila, že Visegrádská čtyřka má prosazovat demokratické hodnoty a právní stát. Kromě toho se před bratislavským koncertem stihla vyfotit se Stingem a o víkendu navštívit trenčínský festival Pohoda.

„Člověk nemusí znát slavnou fotku nejlepšího českého prezidenta s Rolling Stones, aby mohl prohlásit – Havel je zpět, hezčí než dřív a v nové síle,“ dodává Švehla spokojeně na závěr.

Původní zdroj ZDE.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…