Havla na Hrádečku připomínají svíčky a červená srdce z papíru

18.12.2013 12:06

Bývalého prezidenta Václava Havla na jeho chalupě na Hrádečku na Trutnovsku, kde před dvěma roky zemřel, připomínají zapálené svíčky a červená papírová srdce. Během dnešního dopoledne se u chalupy zastavilo několik lidí.

Havla na Hrádečku připomínají svíčky a červená srdce z papíru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrádeček

Na ohradě u stodoly bylo dnes po deváté hodině několik papírových srdcí a pod ní hořelo přes dvacet svíček. Na jednom ze srdcí bylo napsáno S díky vzpomínáme, mezi svíčkami byl také dopis nadepsaný Pan prezident Václav Havel. Na ohradě rovněž plápolaly tibetské modlitební praporky. Samotná chalupa je zavřená, okna jsou zatažená závěsy a na dolních oknech jsou mříže.

"Jezdíme pracovně okolo a hlavně jsme ho měli rádi. Stále na něj vzpomínáme. Myslím, že to byl jeden z nejlepších českých prezidentů a nemělo by se na něj zapomínat," řekl novinářům jeden z dvojice mužů ze Dvora Králové nad Labem, kteří u chalupy zastavili s dodávkou.

Na Hrádečku v mrazivém počasí zastavil se svým autem i starší muž. "Já jsem sem nepřišel za prezidentem, ale za Vaškem. Bydlím za kopcem, kam také občas přišel na návštěvu, takže na něj určitě vzpomínám," řekl muž poté, co zapálil svíčku. U stodoly chalupy po chvíli zastavila také dvojice mladíků. "Byl to výborný prezident, je to dva roky, co zemřel, proto jsme sem přijeli na jeho počest zapálit svíčku. Osobnost, jako byl Václav Havel, České republice určitě chybí," řekl ČTK jeden z mladíků.

Druhé výročí úmrtí Václava Havla si dnes připomenou na mnoha místech České republiky, například v pražském Divadle Archa se uskuteční vzpomínkový večer nazvaný Od Velvet Underground k Velvet Revolution, který připomene dvě osobnosti undergroundu a také dva přátele Václava Havla a Lou Reeda. Na Pražské křižovatce se koná bohoslužba. Sloužit ji bude kardinál Dominik Duka, kytici k Havlovu hrobu položí prezident Miloš Zeman. Václava Havla si připomenou i v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…