Havla neradi „komunisti a fašistoidi“. Režisér Emmě Smetaně vysvětlil, proč

18.12.2019 21:46

„Byl Václav Havel velkým státníkem i doma, když luxoval?“ zeptala se moderátorka internetové televize DVTV Ema Smetana dokumentaristy Petra Jančárka, který na kameru zachytil poslední dva a půl roku prezidentova života. Jančárek moderátorce odpověděl. A vysvětlil jí také, proč Havel vadí tolika komunistům a fašistoidním lidem.

Havla neradi „komunisti a fašistoidi“. Režisér Emmě Smetaně vysvětlil, proč
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Dokumentarista Petr Jančárek dostal možnost sledovat prvního českého prezidenta Václava Havla v posledních dvou půl letech jeho života. Protože tak činil s kamerou v ruce, zrodil se film o Havlově závěru života. Jeho příběh se definitivně uzavřel 18. prosince 2011. Jančárek v rozhovoru pro DVTV zavzpomínal, jaký byl Václav Havel na sklonku své pozemské existence.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

Dokument Petra Jančárka se jmenuje „Tady Havel, slyšíte mě“ a z filmu je patrné, že duševní síly prvního českého prezidenta neopouštěly, ale fyzických sil se mu nedostávalo, s čímž měl osobně velký problém.

Bylo mu nepříjemné, když musel ukázat, že už mu není dobře. On by rád býval byl ten silný velký muž,“ prozradil dokumentarista, který prý respektoval momenty, kdy si potřeboval opravdu hodně odpočinout a v těch chvílích prezidenta nenatáčel. Na druhé straně chtěl popsat Václava Havla jako člověka z masa a kostí, nikoli jako ikonu. „Je to naše největší odpovědnost, abychom ukázali Václava Havla v jeho reálné podobě, což znamená, že ho rozhodně nechceme stavět na žádný mramorový pomník jako naprosto dokonalou osobu. Ale ten film nebude o nějakých jeho osobních vztazích a tak dále. Já chci popsat Václava Havla jako člověka, který byl významný pro naši i světovou společnost. Víc mě zajímá, co dokázal, než s kým chodil.

Moderátorka Ema Smetana se poté dokumentaristy zeptala, zda byl Havel velkým státníkem i doma. „Byl tím velkým státníkem i doma, když třeba právě luxoval?“ položila dotaz.

„Byl, protože si na nic nehrál, a to si myslím, že patří k dobrým vlastnostem státníků, že dokážou být opravdoví v Evropském parlamentu, kde měl projev ke dvacátému výročí revoluce, ale i doma, když stříhá růže,“ poznamenal Jančárek.

„Já si myslím, že mu řada komunistů a řada fašistoidních lidí nemůže přijít na jméno, protože to byl svobodomyslný člověk,“ zdůraznil dokumentarista s tím, že svou svobodomyslností řadu lidí Havel dráždil. Některé lidi dráždil i svou upřímností a přímostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…