Havlíček: Otevřete obchody. Plaga: Otevřete školy, obchody ne. Prymula: Zavřete úplně všechno

18.02.2021 16:50

Vláda Andreje Babiše neví, jestli má v současné situaci začít rozvolňovat opatření a případně která. Vyplývá to z názorových střetů ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a ministra školství Roberta Plagy (oba ANO). Vidle do toho hází ještě Babišův poradce Roman Prymula, který by naopak opatření zpřísnil. „Vláda na to nemá jednotný názor,“ připustil Babiš s tím, že si chce nejprve ministry vyslechnout.

Havlíček: Otevřete obchody. Plaga: Otevřete školy, obchody ne. Prymula: Zavřete úplně všechno
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vláda oznamuje další omezení pohybu

Roztříštěnost vlády ohledně koronavirových opatření už nepanuje jen mezi koaliční ČSSD a hnutím ANO, ale i mezi samotnými ministry z Babišova hnutí. Šéf sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že v současné situaci není vhodný moment na rozvolňování. „Jsem přesvědčen, že v situaci, kdy nám stále rostou čísla nakažených, kdy máme úplně plné jednotky intenzivní péče, to není moment na rozvolňování,“ řekl Hamáček podle serveru iDNES.cz.

To ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zastává názor, že by se měly otevřít obchody, protože je neakceptovatelné strávit celý rok v izolaci. „Jsem toho názoru, že zbytek maloobchodu, který bychom otevřeli v nejbližších dnech, nijakým způsobem nezhorší pandemickou situaci,“ řekl Havlíček.

„Musíme začít něco činit. Nikoli hekticky něco rozvolňovat, ale realizovat režim založený na plošném testování včetně testování ve firmách,“ pokračoval Havlíček s tím, že bude záležet hlavně na názoru ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Otevření obchodů Havlíček plánuje od pondělí 22. února nejspíše s povinností respirátoru pro personál, pravidlem 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka, dodržováním dvoumetrových odstupů či řízením front.

Ministr školství Robert Plaga ale tvrdí, že prioritou by mělo zůstat otevření škol a v takovém případě je další otevírání obchodů nesmysl. „Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou nejen pro Ministerstvo školství, tak jiné změny opatření (např. otevření obchodů) nejsou možné a zvýšení sociálních kontaktů při návratu do škol musí být vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využíváním home office,“ napsal Plaga na svém twitteru.

 

 

Podle bývalého ministra zdravotnictví a poradce premiéra Andreje Babiše Romana Prymuly není prostor ani na otevírání škol ani obchodů. Prymula by naopak uvítal zpřísnění restrikcí na dva až tři týdny, což by pomohlo uklidnit horšící se situaci.

„Ta situace je závažná a ta britská mutace může mít i závažnější průběh, jak ukazují data z Velké Británie, a opravdu u nás již narůstají počty těžkých a středně těžkých případů. V tom případě je zřejmé, že kapacita nemocnic začíná být velmi ohrožena a lze jednoznačně říci, že se situace zhoršuje,“ řekl Prymula v České televizi.

Prymula nevnímá dobře slova ministra Jana Blatného (za ANO), který v minulých dnech prohlásil, že sice situace v nemocnicích není dobrá, ale další plošné restrikce už to nezmění a je třeba trochu rozvolnit a důvěřovat osobní odpovědnosti.

„Buď tady bude nějaká krátkodobá tvrdá restrikce dva až tři týdny a pak uvolnění, anebo budeme v tom současném režimu několik měsíců, a já se obávám, že ta osobní zodpovědnost, která nenastala posledních několik měsíců, zásadním způsobem nezmění ten vývoj, který tady je. My nejsme v setrvalém stavu, my jsme ve stavu zhoršujícím se, a tudíž se logicky za pár týdnů dostaneme za hranici nemocničních kapacit,“ oponoval Blatnému jeho předchůdce.

Nerespektování opatření je podle Prymuly zřejmým důvodem dlouhodobě špatné situace v České republice. „Rozhodovat se takto experimentálně, zda lidé začnou sami dodržovat mírnější opatření, je riziko. Navíc my jsme vždy apelovali na lidi, aby opatření dodržovali, a moc úspěchů to nepřinášelo,“ dodal Prymula.

V této názorové spleti si zatím zřejmě neudělal jasno premiér Andrej Babiš. „Vláda nemá jednotný názor. Já si vyslechnu jednotlivé ministry a pak se uvidí,“ řekl Babiš. „Situace je samozřejmě špatná. Pokud 50 procent lidí nedodržuje opatření, tak je to složitá situace. Ale myslím, že není situace, abychom rozvolňovali, není to dobrý nápad,“ uvedl přece jen svůj názor premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …