Havlíček s Babišem by mohli na podzim navštívit Barmu

04.06.2019 11:48

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) by mohli na podzim navštívit Barmu. Havlíček to řekl na dnešním česko-barmském podnikatelském fóru, které se koná u příležitosti návštěvy barmské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij v Česku. Na začátku setkání českých a barmských podnikatelů poukázali představitelé Česka i Barmy na intenzivní ekonomickou spolupráci obou zemí v minulosti.

Havlíček s Babišem by mohli na podzim navštívit Barmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Podle Babiše i Su Ťij byla Barma v druhé polovině 20. století pro tehdejší Československo jedním z nejdůležitějších ekonomických partnerů v jihovýchodní Asii. Nyní je podle barmské vůdkyně Česká republika ve čtvrté desítce ekonomických partnerů.

Babiš, stejně jako další řečníci, v projevu na podnikatelském fóru, které pořádal Svaz průmyslu a obchodu, ocenil každoroční růst vzájemného obchodu. Poznamenal ale, že z pohledu Česka by byl rád, aby byla obchodní výměna více vyrovnaná. Zatímco český export podle něj vloni klesl o 23 procent, barmský naopak stoupl o 66 procent. „Barma odvedla mnohem lepší práci,“ řekl. Obrat vzájemného obchodu byl loni 86 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun).

Barma je podle něj zajímavý trh například v energetice, letectví, automobilovém průmyslu nebo zemědělství a potravinářství. Český premiér vyjádřil překvapení nad tím, že v Barmě teď nejsou žádné české investice.

Podle Su Ťij může Barma nabídnout například svou strategickou polohu mezi Čínou a Indií nebo rostoucí hospodářství. Barmská ekonomika každoročně roste o asi sedm procent.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v dnešním projevu zmínil, že nedávný vývoj v Barmě otevřel také otázku dodržování lidských práv. Podle loňského prohlášení vyšetřovatele OSN v převážně buddhistické Barmě pokračovala genocida muslimské menšiny Rohingů a barmská vláda dávala najevo, že zájem o vybudování fungující demokracie nemá. Situaci kritizovaly i další mezinárodní organizace. Podle Su Ťij její země s některými usneseními OSN ale nesouhlasí.

Právě s Petříčkem dnes Su Ťij posnídala. Odpoledne ji přijme prezident Miloš Zeman. Už v pondělí jednala s Babišem, o víkendu měla soukromý program.

Su Ťij měla do Česka přiletět předloni v září, návštěvu ale odložila kvůli napětí v Arakanském státě, kde barmská armáda podle mezinárodních organizací prováděla etnickou čistku Rohingů. Su Ťij tuto operaci v počátku podpořila, později odsoudila jakékoli porušování lidských práv. Váhavý postoj Su Ťij vyvolal na mezinárodní scéně kritiku a Su Ťij byla zbavena řady mezinárodních poct.

Barma, která se oficiálně nazývá Myanmar, neuznává Rohingy jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, pronásleduje je a upírá jim občanství a základní lidská práva. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna do sousedního Bangladéše přes 700.000 Rohingů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…