Havlíček „superministr“ průmyslu i dopravy? ČSSD a KSČM proti

22.01.2020 11:21

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) bude řídit resort dopravy až do konce funkčního období současné vlády. Novinářům to dnes ráno potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem na světové fórum o holokaustu v Izraeli. ČSSD i KSČM jsou však proti. Sloučení Ministerstva dopravy s resortem průmyslu a obchodu není podle Babiše na stole.

Havlíček „superministr“ průmyslu i dopravy? ČSSD a KSČM proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Odvolání dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) navrhl premiér prezidentovi v pondělí kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Podle premiéra ji Kremlík manažersky nezvládl. Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí.

Havlíček bude do čela Ministerstva dopravy jmenován v pátek. „Není to dočasné, pan Havlíček tam bude až do konce této vlády, pokud já budu premiér,“ potvrdil dnes Babiš novinářům. Premiér dodal, že na resort dopravy osobně dohlíží. „Například jsem si dopisoval celou noc s ředitelem ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic ČR),“ uvedl Babiš.

Případné sloučení ministerstev průmyslu a dopravy podle Babiše není na stole. „Nikdo nejde ta ministerstva slučovat, ale to řízení bude takto, a myslím, že je to dobře,“ uvedl Babiš. Zdůraznil, že mezi oběma resorty existují významné synergie.

O možném slučování ministerstev hovořil premiér v úterý. Logiku by podle předsedy vlády mělo spojení ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj. Spojení by si uměl představit také u ministerstev práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.

Havlíček pak pro MF Dnes uvedl, že úřadovat bude na ministerstvu průmyslu. „Mám tady perfektní back office, mám tady zázemí, mám tady tým lidí. Takže to gros věcí se určitě bude odehrávat tady,“ sdělil. Zda bude chtít dělat nějaké změny na Ministerstvu dopravy, zatím příliš nespecifikoval, a to se slovy, že by teď dělal účet bez hostinského. „Budu se chtít s každým sejít, vidět, jak se splnily cíle roku 2019, jak vidíme rok 2020. Budu chtít také vědět, jak je kdo loajální, s jakým nasazením pracuje. Dopředu ale říkám, že tam nepřicházím jen s tím, že tam udělám nějakou fundamentální čistku. Z mého pohledu spíš dnes na tom ministerstvu chybí tvrdší a přísnější kontrolní mechanismus,“ domnívá se.

Komu se však slučování ministerstev nelíbí, je koaliční ČSSD a komunisté, kteří vládní koalici podporují. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro MF Dnes uvedl, že podle jeho zkušeností je možné řídit dva resorty jen po omezenou dobu jako přechodné řešení. „S tím nesouhlasím a budu se na to předsedy vlády ptát,“ uvedl pak k tomu předseda KSČM Vojtěch Filip. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…