Havlistická média vytvořila tu nejtupější propagandu v Evropě. Tohle už nikde jinde neprochází, píše Hájek

02.08.2014 14:42

Povstalci na východě Ukrajiny jsou pouze ozbrojenou odpovědí na státní převrat, který se stal v Kyjevě, píše bývalý prezidentův vicekancléř Petr Hájek. Ve svém novém článku na webu Protiproud odpovídá na otázku legitimity odporu separatistů.

Havlistická média vytvořila tu nejtupější propagandu v Evropě. Tohle už nikde jinde neprochází, píše Hájek
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Je ozbrojený odpor separatistů na východě Ukrajiny legitimní?“ Tak zní otázka, kterou Petru Hájkovi položil časopis Reflex, který on sám kdysi spoluzakládal. Podle něj je sama otázka už odpovědí.

„Takto položená otázka je vlastně prefabrikovanou manipulativní odpovědí. Přesně v tomto duchu probíhá v hlavních českých médiích celá ‚diskuse‘ o ukrajinské krizi od jejího počátku,“ míní Hájek. Podle něj totiž otázka vsugerovává, že na východě Ukrajiny jsou nějací separatisté. Problém je podle něj hlubší a vysvětluje ho v několika bodech.

„Ukrajina je sice stát, ale nikoli země s homogenním, historicky vzniklým ‚politickým lidem‘. Je to uměle vytvořený státní útvar z dob Sovětského svazu. Západní část patřila historicky k Polsku a Rakousko-Uhersku, východní k Rusku. Toto dilema se nikdy nepodařilo překonat,“ vysvětluje šéfredaktor Protiproudu.

Celý text si PŘEČTETE ZDE.

„Je mystifikací, že ‚východ‘ se chce připojit k Rusku. Stejnou mystifikací je, že Rusko si chce připojit ‚Novorusko‘. Vzbouřenci v této oblasti, kde je převaha rusky mluvícího obyvatelstva, tedy nejsou 'separatisté'. Chtějí jen to, co chtěli od počátku: autonomii v podobě federace či konfederace,“ dodává pak k označení „separatisté“.

Kdyby podle Hájka probíhala diskuse o ukrajinském konfliktu takto věcně a chladně, dal by se konečně pochopit. „O to ale v našem veřejném prostoru vůbec nejde. Prakticky veškerý prostor zaplňuje primitivní protiruská propaganda, kterou v takové podobě a intenzitě nevidíme ani ve většině hlavních západoevropských médií,“ míní.

„Ta totiž, z dlouholetého zvyku alespoň trochu 'předstírat' objektivitu, jsou nucena zveřejňovat občas vedle propagandy také skutečné informace. Řadu z nich publikujeme i na Protiproudu, protože ani ty se do našich těžce cenzurovaných médií nedostanou. Kdo je cenzuruje? Českou mediální scénu zcela ovládají havlističtí ‚neokonzervativci‘ amerického střihu. Mnozí z nich ani nevědí, co je to Nový světový řád, ale pro jeho sponzory a budoucí majitele usilovně pracují,“ dodává Hájek.

„A v tomto smyslu je úplně jedno, zda noviny a zpravodajské weby patří Bakalovi či Babišovi nebo televize 'družstevníkům‘ z ČT. Jsme tak po pětadvaceti letech od převratu 1989 opět na výspě nejtupější propagandy v celé Evropě,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…