Havlova knihovna a Nadace Charty 77 založí cenu za boj o lidská práva

22.03.2013 15:41

Zástupci Knihovny Václava Havla a Nadace Charty 77 se s Parlamentním shromážděním Rady Evropy dohodli na udílení mezinárodní ceny za přínos v oblasti lidských práv, jež by měla nést Havlovo jméno. V pondělí v Praze podepíší dohodu o vzniku ceny, která by měla být udělována každoročně v říjnu.

Havlova knihovna a Nadace Charty 77 založí cenu za boj o lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Dohodu podepíše předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Jean-Claude Mignon, Marta Smolíková za Knihovnu Václava Havla a František Janouch za Nadaci Charty 77. Po Havlově smrti v prosinci roku 2011 ohlásila vznik ceny jak nadace, tak knihovna. Loni se obě instituce dohodly, že ji budou udílet společně.

Hlavními organizátory ocenění bude nadace a knihovna

Knihovna i nadace budou podle dřívějších informací hlavními organizátory ocenění. S poradními hlasy budou zapojeny také Nadace Vize 97, společnosti Forum 2000 a Člověk v tísni.

Knihovna Václava Havla je vykonavatelem odkazu zesnulého prezidenta, který nese jeho žena Dagmar Havlová. Instituce byla v roce 2004 založena po vzoru podobných institucí v USA, sponzoruje ji podnikatel Zdeněk Bakala.

Havlova cena se zařadí mezi další ocenění za boj o lidská práva

Nadace Charty 77 byla založena ve Stockholmu koncem roku 1978 Františkem Janouchem z pověření mluvčích Charty 77. Nadace uvádí, že po pádu komunismu přinesla charitu na území tehdejšího Československa, neboť měla za sebou v této oblasti dvanáctiletou práci v emigraci. Havel, tehdy disident, byl jedním z mluvčích Charty 77, která později inspirovala i jiné zastánce lidských práv.

Ve světě se udílí řada cen za boj za lidská práva - například Sacharovova cena, Cena OSN, Cena Eleanor Rooseveltové nebo novinářky Anny Lindhové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…