Havlovi odhalí sochu v americkém kongresu. Už v listopadu

25.09.2014 20:03

Připravovaná busta bývalého českého prezidenta Václava Havla bude v americkém Kongresu odhalena 19. listopadu. Oznámil to na svých oficiálních internetových stránkách předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Havlovi odhalí sochu v americkém kongresu. Už v listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

„Dramatik a disident Havel strávil léta ve vězení, protože kritizoval ideologii a zpochybňoval legitimitu komunistického režimu, který vládl v jeho rodném Československu v dobách studené války,“ uvedl Boehner v dopise adresovaném poslancům Sněmovny reprezentantů a Senátu.
„U příležitosti 25. výročí sametové revoluce, která dala svobodu jeho národu a vedla k jeho zvolení prezidentem, se sejdeme, abychom uctili Havla a všechny ty, jejichž oběti pomohly strhnout železnou oponu,“ dodal Boehner.

Busta bude odhalena na slavnostním obřadu ve středu 19. listopadu

S nápadem umístit kopii už známé busty českoamerického sochaře Lubomíra Janečky přišla americká pobočka Knihovny Václava Havla ve spolupráci mimo jiné s organizací Amerických přátel České republiky.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu 11. března jednomyslně schválila rezoluci č. 506, na jejímž základě bude „k uctění života a odkazu Václava Havla umístěna jeho busta ve sněmovním křídle budovy Kapitolu“. Rezoluci inicioval předseda sněmovního zahraničního výboru Ed Royce.

Busta bude odhalena na slavnostním obřadu ve středu 19. listopadu. Umístěna má být vedle bust dalších významných světových osobností, jako je bývalý britský premiér Winston Churchill či někdejší američtí prezidenti Abraham Lincoln a George Washington.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…