Havlovu cenu dostali aktivisté ze Súdánu, Indonésie a Kuby

27.05.2015 17:28

Súdánské hnutí nenásilného odporu Girifna, indonéská komička Sakdiyah Ma’rufová a kubánský autor graffiti a opoziční aktivista El Sexto dnes v norské metropoli Oslu obdrželi letošní cenu Václava Havla za kreativní disent. Informovala o tom nadace Human Rights Foundation (HRF), která ocenění uděluje. Cena pojmenovaná po českém exprezidentovi byla předána na konferenci o lidských právech Oslo Freedom Forum.

Havlovu cenu dostali  aktivisté ze Súdánu, Indonésie a Kuby
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

Súdánské hnutí Girifna bylo založeno v roce 2010 prodemokratickými aktivisty z řad mládeže. Tisíce členů tohoto hnutí monitorují násilné potlačování protestů v zemi a brání disidenty. Lidé, kteří se ke Girifně hlásí, jsou proto stálým terčem diktátorského režimu prezidenta Umara Bašíra, píše HRF. Hnutí podle nadace volí neobvyklé formy nenásilného odporu, jako je třeba vytváření humorných reklam.

Sakdiyah Ma’rufová baví diváky svým slovním humorem při individuálních vystoupeních po vzoru amerických bavičů. Zasazuje se za práva jednotlivce a kritizuje islámský fundamentalismus. Televizní producenti ji opakovaně vyzývají, aby své vtipy cenzurovala, Ma’rufová to ale odmítá.

El Sexto, vlastním jménem Danilo Maldonado, je kubánský streetartový umělec a disident, který je pronásledován komunistickým režimem Fidela a Raúla Castrových. V prosinci byl El Sexto zatčen, když připravoval performanci nazvanou podle románu George Orwella Farma zvířat, jejíž součástí byla dvě prasata pomalovaná barvou a nadepsaná Fidel a Raúl.

Předsedou HRF byl Havel až do své smrti

Každému z laureátů byla při ceremoniálu v norském hlavním městě určena soška Bohyně svobody, vytvořená podle sochy, kterou vztyčili čínští studenti na pekingském náměstí Nebeského klidu při protestech v červnu 1989. Mezi laureáty byla rovněž rozdělena dotace ve výši 350 000 norských korun (asi 1,14 milionu Kč).

Havel byl předsedou Human Rights Foundation od roku 2009 až do své smrti v prosinci 2011. Cena Václava Havla za kreativní disent vznikla za aktivní podpory Dagmary Havlové. Prvními držiteli ocenění se v roce 2012 stali čínský umělec Aj Wej-wej, saúdskoarabská obhájkyně práv žen Manal Šarífová a barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Loni ji získali turecký tanečník a herec Erdem Gündüz, ruská dívčí punková skupina Pussy Riot a tibetský filmař Döndub Wangčhen.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…