Havlovy časy jsou dávno pryč, vzdychá disidentka z Kuby

20.11.2014 16:05

Disidenti ve světě cítí, že Havlovy časy, kdy česká politika tvrdě kritizovala diktátorské a autokratické režimy po celém světě, jsou pryč. Na názorové straně dnešních Lidových novin o tom píše jejich dopisovatel z USA Eduard Freisler. Vybral si k tomu citaci světoznámé kubánské blogerky Yoani Sánchezové.

Havlovy časy jsou dávno pryč, vzdychá disidentka z Kuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie Václava Havla na budově Národního muzea

„Havlovy časy jsou dávno pryč,“ řekla prý dopisovateli zmíněná blogerka, která je považována za symbol nové generace kubánských disidentů. Blogerka prý narážela na politiku nynější české vlády a prezidenta směrem ke kubánským disidentům.

Havlova diplomacie je prý v ohrožení

Sánchezová do samizdatových elektronických novin s názvem 14/medio napsala sloupek, v němž popsala „Havlovu diplomacii“, která je podle ní v ohrožení.

Napsala, že v Havlových letech se česká vláda nebála tvrdě kritizovat diktátorské a autokratické režimy a čeští velvyslanci prý běžně zvali disidenty k návštěvám ambasád. Sánchezová přiznává, že tato „nekompromisní diplomacie“, kterou nazvala „českým postojem“, nebyla jen inspirací pro desítky kubánských disidentů, ale jeho záštita či podpora jim i dodala na mezinárodním renomé.

Český postoj údajně nahrazuje lhostejnost

Podle kubánské blogerky se dnes ale „český postoj“ vytratil a pomalu ho nahrazuje lhostejnost.

Podle Freislera si tohoto odklonu české vlády od odkazu Václava Havla všiml i prestižní deník The Washington Post a nazval jej „drastickým“. Listu, podobně jako jiným americkým médiím, neušly kontroverzní proslovy Miloše Zemana, kdy prohlásil, že se s Pekingem shoduje v otázkách Tibetu nebo Tchaj-wanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…