Havlův bratr: Václavovi vadilo, když psali, že mu jde o majetky. Smysl života není ve vydělávání peněz, jak říká Klaus

29.12.2014 14:54

Vědec a filozof Ivan Havel v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV připustil, že jeho bratr vypadá v seriálu České století jako ňouma a objasňoval, proč tomu tak je. Vymezil se rovněž proti výroku Václava Klause, který v listopadu v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že Václav Havel byl v mnoha ohledech mentálním komunistou a že odmítal tržní ekonomiku, ač z ní sám osobně velmi tyl. Bratr někdejšího prezidenta to razantně odmítl. Klaus si nyní podle něj může otevírat ústa, a tak si je také otevírá.

Havlův bratr: Václavovi vadilo, když psali, že mu jde o majetky. Smysl života není ve vydělávání peněz, jak říká Klaus
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Podle Ivana Havla vypadá jeho bratr v seriálu České století jako ňouma, neboť tam nejsou záběry, jak v zákulisí režíruje své kolegy. On to bral jako divadelní hru. Takže závěr: myslím si, že je třeba, aby bylo víc takových filmů, aby některé byly víc dokumentární, některé víc hrané, ale aby si na to lidi udělali vlastní názor,“ shrnul Havel, aby se následně pustil do cupování výroku Václava Klause, který o jeho bratrovi prohlásil, že byl v mnoha ohledech mentálním komunistou a že odmítal tržní ekonomiku, ač z ní sám osobně velmi tyl.

Podle Ivana Havla jde všechno překroutit. Jeho bratr prý nebyl reformním komunistou, ač byl trošku levicový. Už v 50. letech mu údajně trochu vadilo, že je z buržoazní rodiny, neboť se stýkal s literárními a bohémskými kruhy a tak trošku v tom zůstal. Rovněž mu vadilo, že je v podezření, že Rudé právo má pravdu, když o něm psali, že mu jde o majetky. Ve skutečnosti se prý těch majetků velice bál. Václav Havel navíc napsal v osmašedesátém roce první článek na téma opozice, což dle Ivana Havla bylo pro komunisty absolutní tabu, i pro ty reformní.

Klausův argument stran odmítání tržní ekonomiky rovněž považuje Ivan Havel za nesmysl. Jeho bratr prý zastával názor, že podnikatel nemá provozovat svoji živnost kvůli mamonu. „To tady zavedla Klausovská politika, že hlavní cíl člověka je vydělávat. Vůbec to není pravda. Lidi si to začnou myslet, když se jim to opakuje, ale smysl života je jiný. Tam může být rozpor a Klaus poté, co si může otevírat ústa, si je otevírá,“ vrací Havel úder.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…