Havlův bratr: Volí lidé, kteří poslouchají Český rozhlas. Ale i ti, kteří na to kašlou a volí podle billboardů

23.10.2019 10:35

Do studia k Barboře Tachecí zavítal bratr prezidenta Havla Ivan Havel. Výročí listopadu 1989 ho prý nechává chladným. Zkritizoval Babiše, že se neporadil o tom, co znamená státní pohřeb. A prohodil i pár slov o smyslu a podstatě demokracie. Dnešní svět se podle něj mění příliš rychle.

Havlův bratr: Volí lidé, kteří poslouchají Český rozhlas. Ale i ti, kteří na to kašlou a volí podle billboardů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odborník na umělou inteligenci a bratr Václava Havla, Ivan Havel

Výročí listopadu 1989 s Ivanem Havlem prý moc nedělá, protože je k nim obecně emociálně chladný. „Na jedné straně vím, že je důležité připomínat si významné věci, které se udály, ale zrovna ta posedlost čísly, lidstvo si vymyslelo letopočty náhodně, je to trochu libovolné,“ řekl Ivan Havel. Ale dodal, že se události někdy připomenout musí. Na výročí prý bude v Bratislavě, kde podle něho bude lepší atmosféra než v Čechách. „Ta situace s nejvyššími kruhy v politice je taková... nevábná,“ vysvětlil. Když Andrej Babiš prohlásil, že Karel Gott bude mít státní pohřeb, tak místo toho, aby mu lidé řekli: „Neplácej a poraď se, co to je,“ tak začali možnost opatrně analyzovat, tvrdil Havel. Jako svůj politický vzor označil Winstona Churchilla.

Anketa

Je dobře, že Zeman vyznamená exprezidenta Václava Klause?

28%
72%
hlasovalo: 15284 lidí

Tachecí dodala, že skepse z demokracie v západním světě je všeobecně známa, ale Havel mínil, že když se řekne demokracie, tak každý míní něco jiného. Demokracie u nás je prý experiment, který se nemusí podařit. „Ohmatávání hranic demokracie,“ popsal český způsob. Demokracie prý není ideální způsob vládnutí, ale nikdo podle něj nebyl schopen říct v čem konkrétně.

Moderátorka zmínila, že Havel dříve řekl, že by nemělo být v demokracii všeobecné volební právo. Ten odvětil, že nemá návod, jak demokracii praktikovat jinak. Ale řekl: „Názory lidí mohou být podníceny mnoha různými věcmi. Některé seriózními, že lidé čtou noviny, poslouchají rádio Plus, jsou v obraze, a jiní lidi na to úplně kašlou. A teď najednou mají stejné právo volit; a teď je otázka, kterých je zrovna víc. Takže to je jeden z aspektů demokracie, který je možné zkoumat pouze experimentálně. A my jsme takový experiment.“ Stýskal si nad lidmi, kteří se nechají ovlivnit před volbami billboardy. Demokracie podle něj má vést k tomu, že do čela se dostanou „ti správní“, tedy inteligentní, vzdělaní, rozhodní, schopní a komunikativní.

Došlo i na Gretu Thunbergovou. Havel mínil, že Thunbergová velmi brzo přestane být zajímavou. „Za dva roky už bude starší a už nebude nikoho zajímat.“ Ale prý splnila svůj účel a měla svůj efekt na veřejnou debatu.

Jako odborník na umělou inteligenci nevěří, že by někdy mohlo dojít k tomu, že bude umělá inteligence „vládnout“. „Aby to bylo inteligentní, musí to mít vědomí, a aby to bylo umělé, tak musím vědět, co chci vyrobit,“ vysvětloval. Dodal, že vědomí nechápeme exaktně, a tudíž ho nedokážeme vyrobit.

Co se týče společnosti, dle Havla jsme v zajetí rychlosti, svět se mění příliš rychle a přestáváme mu rozumět. I díky počítačům se prý svět může změnit mnohem rychleji než kdysi a změny přicházejí rychleji než lidské generace. Dle Havla by měl být vývoj pomalejší, aby si lidé lépe zvykli.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …